Dick van der Bijl. | Foto: PR
Dick van der Bijl. | Foto: PR Foto: PR

Dick van der Bijl de gedroomde nieuwe voorzitter van RCL

Algemeen

Er is duidelijkheid gekomen over de ontwikkelingen binnen de voetbalclub RCL sinds het plotselinge en onverwachte aftreden van voorzitter Kees van der Burg. Hij heeft afgelopen week in beperkte kring aangegeven, dat het om een botsing met een of meer personen binnen het verenigingsbestuur is geweest, die hem begin april er toe heeft gebracht direct het bijltje er bij neer te gooien.

Door Frans Brocken

Schrijver dezes geeft er de voorkeur aan de namen van personen die bij het conflict betrokken zijn geweest uit overwegingen van privacy niet aan de openbaarheid prijs te geven. Een en ander maakt de weg vrij voor Dick van der Bijl (62) zich kandidaat te stellen als voorzitter van RCL. Volgens menig RCL'er is hij de gedroomde voorzitter van de Club van Klasse.

Lange staat van dienst

Van der Bijl heeft een lange staat van dienst in RCL. Op de leeftijd van tien jaar werd hij spelend lid van de voetbalclub toen nog gevestigd aan de Hoogmadeseweg. Daar heeft hij ook zijn debuut gemaakt in het eerste elftal. Na de verhuizing naar De Bloemerd is hij in 1976 kampioen geworden in de toenmalige eerste klasse. En promotie naar de hoogste amateur klasse volgde. "Het waren de gloriejaren met stervoetballers als Bas Ederveen, Leo Holl, Dick van der Bijl, Bram Brandt, Ab Braat, Koos Haneveld en Ben Heemskerk", zo herinnert Van der Bijl zich.

Hoe is het voorzitterschap op zijn weg gekomen? "Na het plotselinge vertrek van Van der Burg rinkelde de telefoon. Van diverse kanten werd een beroep op mij gedaan voorzitter te worden. Het kwam op een moment, dat ik net vervroegd was gepensioneerd bij Heineken, waar ik ruim 37 jaar managementfuncties vervulde binnen Personeel & Organisatie. Nu is er dus tijd voor een vrijwilligersbaan  als voorzitter bij RCL", zegt Van der Bijl.

Er volgde een eerste gesprek met de secretaris van RCL, Kees van der Kommer. "Dat was een goed gesprek met als vervolgafspraak dat ik zou gaan praten met de afgetreden Kees van der Burg. Dat was een openhartig gesprek waarvan ik de inhoud tussen Kees en mij houd. Hij heeft aangegeven mijn kandidatuur te ondersteunen en zijn support toegezegd. Dat waardeer ik zeer. Ik realiseer mij dat het voorzitterschap van een club met de omvang van RCL een grote verantwoordelijkheid inhoudt, maar voor mij staat voorop dat ik er ook vooral plezier in moet hebben. Daarom  volgt er nu nog een gesprek met gehele bestuur. Daarna zal blijken of we op de algemene ledenvergadering in juni het geheel kunnen formaliseren", aldus Van der Bijl.

Dat Van der Bijl de gedroomde voorzitter van RCL wordt is op zich geen verrassing. In het geruchtencircuit dat ontstond na het terugtreden van Van der Burg viel zijn naam menigmaal te beluisteren. Wij maakten hier reeds melding van in het LW van 25 april 2018. "Het is een bekwaam iemand die vroeger in het eerste heeft gespeeld", sprak onze informant toen.

Uit de krant