De mannen achter de Jubileum Boekenmarkt, die vrijdagavond en zaterdag plaats vindt in de Scheppingskerk. Vlnr:  Boudewijn van Meeteren, Hans Kapteyn, Jan Gieles en Gert Hogervorst. (Foto J.C. Kranenburg)
De mannen achter de Jubileum Boekenmarkt, die vrijdagavond en zaterdag plaats vindt in de Scheppingskerk. Vlnr: Boudewijn van Meeteren, Hans Kapteyn, Jan Gieles en Gert Hogervorst. (Foto J.C. Kranenburg)

Snoepwinkel voor lezers & verzamelaars

Algemeen

Aanstaande vrijdag en zaterdag is de Scheppingskerk omgetoverd tot een Boekenmarkt. Duizenden boeken in vele genres en op kwaliteit gekeurd door de kritische sorteerders zijn voor een prikkie te koop.

Behalve boeken, is er ook een weelde aan legpuzzels (dé hobby van het moment) en atlassen verkrijgbaar. Er is een aparte afdeling antiquariaat, een schatkamer met unieke boeken, foto's en prenten. Tientallen enthousiaste vrijwilligers heten de bezoekers op vrijdag, vanaf 18.30 uur, en zaterdag, vanaf 10.30 uur welkom! Het wordt de lezers van boeken, liefhebbers van puzzelen en geïnteresseerden in atlassen makkelijk gemaakt. De kramen staan opgesteld in de kerk- en kapelzaal en in de coffeecorner. Zoeken behoort tot het verleden, overal staat duidelijk aangegeven wat men waar kan aantreffen. 'Bij binnenkomst ontvangt iedereen bovendien een overzicht van de genres, met plaats en kraamnummer,' vertelt Boudewijn van Meeteren, een van de vier leden van de commissie die de Boekenmarkt organiseert. 'Het is een heel karwei, zo'n Boekenmarkt,' zegt Jan Gieles. 'Met de voorbereiding zijn wij zo'n half jaar bezig.' Met wij bedoelt hij de sorteerders, die elk boek nakijken. Ze moeten er punctueel uitzien. 'Ja, wij willen de grootste sorteringen aanbieden, van goede kwaliteit en voor een vriendelijk prijsje,' vult Hans Kapteyn aan.

Goed doel
Binnen de commissie Boekenmarkt en Oud Papier is ook Gert Hogervorst actief. Wie kent hem niet in Leiderdorp? Hij benadrukt dat 'alles uit de kast' wordt gehaald om de Boekenmarkt van PG Leiderdorp steeds weer 'de beste en grootste' te laten zijn en blijven. 'Zo zorgen wij voor pianomuziek, passend bij dit gebeuren. Tjeerd van Wijk strooit met nootjes alsof het pepernoten zijn.' Verder zorgt een team van vier voor de catering. De dames zorgen voor koffie, thee en wie trek heeft in een kop soep, ook daar is aan gedacht. De opbrengsten van de Boekenmarkt en het Oud Papier wordt voor een kwart geschonken aan goede doelen. Deze keer is gekozen voor het Lionel Heart Medical Centre in Sierra Leone. 'Dit ziekenhuis is steen voor steen gebouwd door de Nederlandse Lion Heart Foundation en is mede door de hulp van veel vrijwilligers uitgegroeid tot een professioneel ziekenhuis met 70 bedden, een operatiekamer, röntgen, kraamafdeling en aparte isolatie-afdeling,' laat Kapteyn nog weten. De Boekenmarkt die PG Leiderdorp tweemaal per jaar in de kerk aan de Van Poelgeestlaan houdt, behoort tot de top in zijn soort. Dat wordt ook aangetoond door de bedragen die worden gescoord voor het onderhoud van de kerken en door de afdrachten aan goede doelen: de laatste zeven projecten bracht ruim 52.000 euro op. 'Ons Jubileumboek 50 Jaar Scheppingskerk 1967-2017 is nog verkrijgbaar voor slechts 5 euro,'. En voor verzamelaars van "alles wat Leiden" zijn er mappen te koop met foto's en kopieën van foto's van bruggen, poorten en straten.

Uit de krant