Het kampioensteam, dat volgend seizoen uitkomt in de overgangsklasse. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

Velocitas kampioen op het veld en voor het eerst naar de overgangsklasse

Algemeen

12 mei 2018 gaat voor Velocitas de geschiedenisboeken in. Dé dag dat het eerste team voor het eerst promoveert naar de overgangsklasse. De wedstrijd werd verloren, maar door een fout van de grote concurrent kon de teleurstelling toch omgezet worden naar vreugde.

Tekst: Manon Laman

Het veldseizoen begon in september vorig jaar met een hele andere mentaliteit. Niet degraderen was het voornaamste doel. Toen Velocitas onverwachts week na week punten binnensleepte, kreeg het woord 'kampioenschap' voorzichtig een plaatsje in het hoofd van de spelers. En afgelopen zaterdag was het ineens werkelijkheid: de kampioenswedstrijd.

Helaas verliep de wedstrijd heel anders dan verwacht en gehoopt. Velocitas nam het op tegen Victum 1, die de een-na-laatste plaats inneemt in de ranglijst. Een overwinning moest lukken toch? Niets was echter minder waar.

"Aanvallend waren we gewoon niet goed genoeg. We kwamen lastig tot scoren", was wat coach Leo van den Bos erover te zeggen had. Zijn woorden waren de realiteit. Velocitas speelde geen goede pot. Al snel na het startsignaal ging de bal een aantal keer de verkeerde korf in.

Toen Velocitas echter ook enkele doelpunten achter elkaar wist te maken, leek het tij te keren. Met het rake schot van Joachim Jägel kwamen de Leiderdorpers zelfs voor het eerst in de wedstrijd op een voorsprong: 5-6. Maar ook dit was te mooi om waar te zijn. Het aanvallende vermogen van Velocitas kwam dan wel steeds beter tot uiting, Victum had de smaak ook goed te pakken. Het ging gelijk op, tot de stand van 8-8. Want hierna rolde het balletje weer in de richting van Victum. Met een achterstand van 13-10 werd de rust ingeleid.

Na een peptalk begon Velocitas vol goede moed aan de tweede helft. Met nog 35 minuten op de klok was de wedstrijd immers zeker nog niet verloren. Scoren lukte Velocitas nog even niet, maar de afvang stond als een huis. Het balbezit van Velocitas werd echter niet optimaal benut. De 10 bleef een tijd op het scorebord staan.

Victum deed dit beter. De achterstand werd groter en de Leiderdorpers werden steeds gefrustreerder. Eveneens de scheidsrechter, die met gele kaarten ging strooien. De sfeer werd er absoluut niet beter op, wat het spel niet ten goede deed. Met nog ongeveer tien minuten op de klok stond er een treurige stand van 20-14 op het bord. Het leek erop dat er geen feest gevierd kon worden.

Een verrassende wending deed zich echter voor, waardoor het bloedstollend spannend werd. De Leiderdorpers zetten een eindsprint in en scoorden het ene doelpunt na het andere. Een paar minuten voor eind was de stand ineens 20-19. Er was toch nog een klein beetje hoop op een overwinning. Deze werd abrupt verstoord door een rake goal van Victum, gevolgd door het eindsignaal. Velocitas verloor met 21-19.

De teleurstelling was af te lezen van de gezichten van de acht spelers en ruim 120 supporters. Maar ook nu weer bleek dat verwachtingen niet altijd waargemaakt worden. Grote concurrent Ritola verloor ook onverwachts, tegen MIA. Na dit goede nieuws kon de feestelijke derde helft beginnen. Velocitas 1 kan niet meer ingehaald worden op de ranglijst en is een zeer trotse veldkampioen. Spelen in de overgangsklasse is uniek. De Leiderdorpse korfbalclub heeft nooit eerder op zo een hoog niveau gespeeld.