V.l.n.r. armbloemig look, daslook en look zonder look
V.l.n.r. armbloemig look, daslook en look zonder look Foto: Ruben de Faber

Look en look zonder look

Algemeen

ZES ACTIEVE GIDSEN VAN NATUURORGANISATIE IVN VOLGEN HET PLANTEN- EN DIERENLEVEN IN LEIDERDORP. OM DE WEEK SCHRIJVEN ZIJ IN DEZE RUBRIEK OVER HUN BEVINDINGEN.

Het is de bloeitijd van de bollen. Waaronder niet alleen de beroemde tulpen behoren, maar ook vele andere soorten. Wellicht minder opvallend maar vaak niet minder fraai.

Onder de bolgewassen valt ook het plantengeslacht look of Allium, waartoe ook de doodgewone ui behoort. De bloei van armbloemig look loopt inmiddels op zijn eind, maar de daslook staat overal te pronken met zijn witte bloemen. Armbloemig look heeft een smal blad, de daslook een breed blad. Als je over het blad wrijft, verspreiden beide planten een knoflookgeur.

Bolgewassen hebben een bol onder de grond zitten. Deze bol, vol met reservevoedsel, heeft het gewas nodig om zo vroeg in het voorjaar te kunnen bloeien. Tijdens en vlak na de bloei is er nog genoeg licht op de bosbodem om weer nieuwe bollen te vormen. Naarmate het seizoen vordert, verdwijnen de bolgewassen uit zicht en nemen andere kruidachtigen het over. Je ziet ze al wel opkomen, de andere kruidachtige gewassen, maar de bolgewassen worden nog niet overwoekerd.

Een van die kruidachtige gewassen is look zonder look. De bladeren geuren, net als bij de armbloemige look en de daslook, naar knoflook. Ook heeft de look zonder look witte bloemetjes. Maar look zonder look is - zoals de naam al verraadt - geen bolgewas. Het is een kruisbloemige, die hebben geen bollen.

Een van de laatste bloeiende bolgewassen is de boshyacint, een wilde variant van een veel in tuinen aangeplante Spaanse hyacint. De bos- of wilde hyacint zie je veel in het Leiderdorpse groen staan. Onder andere in de Houtkamp, maar ook op andere plekken.

Bolgewassen kunnen zich zowel door zaadvorming als door bolsplitsing voortplanten. Daar in het vroege voorjaar nog niet zoveel insecten zijn om de bloemen te bevruchten, is een alternatief voor zaadvorming hebben best handig. De look zonder look heeft dat niet nodig, die staat er nog tot in de zomer wanneer er insecten genoeg zijn.

In park De Houtkamp zie je steeds meer daslook vooral tegenover de heemtuin bij de ingang van de Waterschapsheuvel. Dit komt door de leeftijd van het park. Daslook wil een wat oudere bosbodem. Ook heeft de daslook nu de tijd gekregen zich uit te breiden.

Op bijgaande foto zijn van links naar rechts armbloemig look, daslook en look zonder look afgebeeld. Kijk de volgende keer dat je door De Houtkamp loopt eens of je ze alle drie ziet.

Tekst en foto: Ruben de Faber

Uit de krant