Leiderdorps Weekblad - Felicitaties voor eeuwelinge
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
menselijk

Felicitaties voor eeuwelinge

Mevrouw Timmers met haar ingelijste geboortecertificaat. Achter haar staat burgemeester Driessen, die de eeuwelinge namens de gemeente Leiderdorp kwam feliciteren.
Mevrouw Timmers met haar ingelijste geboortecertificaat. Achter haar staat burgemeester Driessen, die de eeuwelinge namens de gemeente Leiderdorp kwam feliciteren. (Foto: Johan Kranenburg)

Vandaag precies honderd jaar geleden zag Nel Timmers het levenslicht in het ziekenhuis van Gorinchem. Sinds vijf jaar woont ze in het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode en daar kwam burgemeester Laila Driessen de opvallend vitale eeuwelinge vanochtend feliciteren.

Driessen kwam natuurlijk niet met lege handen. Behalve bloemen en een glazen vaas met het gemeentelogo had ze ook een heel bijzonder cadeau bij zich: het ingelijste geboortecertificaat van de jarige.  

Mevrouw Timmers heeft een bijzonder en veelbewogen leven achter de rug. Ze was de oudste van vijf kinderen en bracht haar vroege jeugd door in het Brabantse dorp Rijswijk, waar haar vader was gestationeerd in het kader van de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later verhuisde het gezin naar Hoek van Holland.  Mevrouw Timmers was pas tien jaar oud toen haar vader, een machinist op de grote vaart die in de crisisjaren werkte als bemanningslid van een reddingsboot, omkwam bij een reddingsactie.

Mevrouw Timmers was creatief en kon goed leren. Ze volgde de HBS en een opleiding journalistiek. In de oorlog was ze, samen met haar broer, actief in het verzet. Haar broer werd daarbij opgepakt en kwam in Dachau terecht. Hij overleefde de beproeving maar werd nooit meer de oude.

Mevrouw Timmers is altijd een werkende vrouw geweest. Als een van de eerste vrouwen in Nederland verdiende ze haar brood in de reclame als copywriter. Ze startte bij Unilever en ging later werken bij het reclamebureau Lintas. In 1956 startte ze haar eigen bureau dat heel succesvol werd. Met klanten als Shell en  Holland International. Ook werkte ze samen met Willem Duys, die ook ooit startte bij Lintas en in de jaren '60, '70 en '80  een bekende televisiepersoonlijkheid was.

Getrouwd is mevrouw Timmers nooit. Nadat haar verloofde, een arts, stierf bij een ongeval heeft ze nooit meer een ander gewild. Ze woonde altijd in Den Haag, eerst bij een hospita, totdat haar werk zoveel opleverde dat ze haar eigen huis kon kopen.

Gedichten

Toen ze vijf jaar geleden naar het Leythenrode verhuisde, kwamen twee nichten en een neef stapels met gedichten tegen in haar woning. Een aantal daarvan hebben ze, ter gelegenheid van de 95ste verjaardag van hun tante, uitgegeven in de bundel 'Kijk, er hangt iets in het blauw van de lucht'.  Mevrouw Timmers las daar tijdens het bezoek van burgemeester Driessen het gedicht 'Grondzeeën' uit voor, dat ze schreef in 1995 over de dood van haar vader.

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>