De stille tocht.
De stille tocht. Foto: Johan Kranenburg

Drukbezochte Dodenherdenking

Algemeen

De Nationale Dodenherdenking op vrijdagavond 4 mei werd ook in Leiderdorp druk bezocht. In de Dorpskerk, waar om 7 uur een herdenkingsdienst begon, was het weliswaar iets rustiger dan andere jaren maar bij het kruis op de Algemene Begraafplaats aan de Hoofdstraat, waar twee minuten stilte in acht genomen werd, kwamen ruim zeshonderd Leiderdorpers bijeen.

De herdenkingsdienst was een combinatie van muziek, samenzang en voordrachten. Burgemeester Laila Driessen sprak over de dilemma's van het leven in oorlogstijd. "Verzet is geen simpele keuze", stelde zij. "Beschouw de wereld van toen en nu en ga dan over tot zelfreflectie: In hoeverre sta ik werkelijk open op het beroep dat een ander op mij doet", zo daagde zij de toehoorders uit.     

Leerlingen van basisschool De Hasselbraam lazen zelfgeschreven gedichten over oorlog en vrede voor. Vervolgens gaven zij de fakkel, symbool van vrijheid, terug aan de burgemeester, die hem overdroeg aan leerlingen van de Willem de Zwijgerschool, die volgend jaar een rol zullen spelen bij de Dodenherdenking.

Na afloop van de dienst liepen de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg, waar al honderden dorpsgenoten stonden te wachten bij het grote witte kruis. Daar werden om 8 uur de twee minuten stilte in acht genomen.

Na het zingen van het Wilhelmus was het tijd voor de kranslegging. Tot slot konden alle aanwezigen bloemen neerleggen bij de voet van het kruis. Een kleurrijke groet aan hen die vielen.   

De eerste krans werd gelegd door het college van burgemeester en wethouders.
Ook majoor Hitchcock, van het 2e Bataljon Paratroopers uit Schotland, momenteel woonachtig in Leiderdorp, legde een krans.

Uit de krant