Leiderdorps Weekblad - Nieuwe coalitie met duidelijk eigen stempel
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan.
Het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan. (Foto: Johan Kranenburg)
Politiek

Nieuwe coalitie met duidelijk eigen stempel

Na weken van intensief onderhandelen zijn Lokale Partij Leiderdorp (LPL),  VVD en CDA het eens geworden. De drie partijen, die samen 11 van de 21 zetels in de Leiderdorpse gemeenteraad hebben, gaan samen een coalitie vormen. Woensdagavond werden de laatste punten op de i's gezet en donderdagochtend werd het concept-coalitieakkoord gepresenteerd.  De beoogde wethouders in het nieuwe college zijn Angelique Beekhuizen-Wesseling (LPL), Willem Joosten (VVD) en Jeff Gardeniers (CDA).   

"Dit coalitieakkoord gaat door op de eerder ingeslagen weg", staat in de inleiding van het document. Maar bij lezing blijkt dat dat de nieuwe coalitie beslist niet gewoon verder rijdt.  Zo wordt op de rem getrapt bij de al gestarte omvorming van gebouw De Sterrentuin tot sociaal maatschappelijk centrum en een aantal voorgenomen verkeersmaatregelen gaat de ijskast in.  

Sterrentuin

De nieuwe coalitie wil vooral meer onderzoek doen om zeker te weten dat de eerder ingeslagen weg de juiste is. Wat betreft de zogeheten Sterrentuin carrousel – waarbij het Sociaal Team Leiderdorp, het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Jeugd- en Gezinsteam en de lokale welzijnsorganisaties allemaal naar De Sterrentuin zouden verhuizen – is dat volgens formateur Hugo Langenberg (LPL) duidelijk niet het geval. Zoals het nu gepland staat, zou het project veel te duur worden. "Het blijft overeind dat we toe willen naar één koepel voor alle welzijnsvoorzieningen en we streven ernaar om ze bij elkaar te huisvesten. Maar er is niet genoeg onderzoek gedaan naar het kostenplaatje en naar alternatieve locaties." Zo'n alternatieve locatie zou bijvoorbeeld de al jarenlang leegstaande kantoorruimtes in de Statenhof kunnen zijn.   

Verkeer

Om de doorstroming van het verkeer in Leiderdorp te verbeteren, wil de nieuwe coalitie een nieuw Integraal Verkeers- en Vervoerplan (IVVP) maken. In afwachting daarvan worden alle tijdelijke en voorgenomen verkeersmaatregelen stopgezet. Dus geen eenrichtingsverkeer op de Lijnbaan en de Ericalaan. Wat betreft de Van der Marckstraat, waar inmiddels al bijna 2 jaar een proef met eenrichtingsverkeer loopt, wordt nog een kentekenonderzoek afgewacht. Als dat er is, en dat moet voor 1 augustus het geval zijn, wordt de straat hoogstwaarschijnlijk weer in twee richtingen toegankelijk, zo geeft Langenberg aan.

De plannen voor de herinrichting van de Schildwacht in de wijk Leyhof worden open gegooid. "De informatieavond met de bewoners op 14 mei gaat niet door. In plaats daarvan gaan we nu echt met de bewoners in gesprek om samen tot een bevredigende oplossing te komen", aldus Langenberg.  

Zelfstandig Leiderdorp

De LPL, de grote winnaar van de verkiezingen van 21 maart en nu de grootste partij in Leiderdorp, heeft zich altijd hard gemaakt voor een zelfstandig Leiderdorp. Langenberg vindt het dan ook heel belangrijk dat in het coalitieakkoord klip en klaar staat dat deze raadsperiode geen stappen genomen zullen worden die onherroepelijk tot een fusie leiden. Wel start dit jaar nog een onderzoek naar de effecten van de het handhaven van de bestaande lichte vorm van samenwerken. In 2020 volgt een onderzoek naar de voors en tegens van een fusie met de regiogemeenten. "Dat wordt een onderzoek waarbij centraal staat wat de effecten van fusie zijn voor Leiderdorp en de Leiderdorpers. Dus niet 'wat betekent het voor de regio' maar 'wat betekent het voor ons'."

Meedenken

De coalitiepartijen willen graag horen wat de Leiderdorpers vinden van het concept coalitieprogramma. Wie iets op of aan te merken heeft, of een aanvulling noodzakelijk vindt, kan daarvoor uiterlijk 14 mei een concreet tekstvoorstel mailen naar griffie@leiderdorp.nl., of geef de tekst af aan de balie van het gemeentehuis ter attentie van de griffie. Iedereen krijgt een reactie wat er met zijn of haar voorstel gebeurt en wat de reden daarvan is. Het concept-coalitieakkoord, de de portefeuilleverdeling en de financiële paragraaf zijn te downloaden via de website van de gemeente. Klik hier om rechtstreeks bij de downloadpagina te komen. 

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>