Burgemeester Laila Driessen opent 't Buurthuis. Rechts achter haar (in roze trui) voorzitter Jaap Timmermans van Buurtactief 't Oude Dorp. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Laila Driessen opent 't Buurthuis. Rechts achter haar (in roze trui) voorzitter Jaap Timmermans van Buurtactief 't Oude Dorp. | Foto: J.P. Kranenburg

't Buurthuis voor alle leeftijden

Algemeen

Toegegeven, bij de opening op zaterdagmiddag 14 april was de gemiddelde leeftijd ruim 50-plus. Maar 't Buurthuis, zoals de naam luidt van het gloednieuwe buurtcentrum aan de Leiderdorpse Oranjegalerij, is bedoeld voor buurtbewoners van alle leeftijden. "Geen jeugdhonk, geen verzamelplaats voor 'Benidorm bastards' maar een BOP: een BuurtOntmoetingsPlek", zoals burgemeester Laila Driessen zei in haar openingspraatje.

Dat 't Buurthuis er is gekomen, is dankzij het initiatief van Buurtactief Het Oude Dorp, een groep betrokken inwoners die zich inzet voor alles wat te maken heeft met de wijken Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk. Buurtactief was al jaren op zoek naar een eigen plek om bewonersactiviteiten te organiseren. Die leek onvindbaar, tot de winkel van Schonk Computer Solutions leeg kwam te staan. De gemeente Leiderdorp heeft het pand gehuurd en bood Buurtactief de gelegenheid het te beheren en in te richten als buurthuis.

Voorzitter Jaap Timmermans van Buurtactief stelde zaterdagmiddag de vraag waarom een buurthuis eigenlijk nodig is, en beantwoordde die meteen zelf: "Om het persoonlijk contact tussen buurtgenoten te bevorderen, met een kopje koffie." Voor dat gezelligheidsdoel is 't Buurthuis elke dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur geopend.

Maar in het buurthuis kan en gaat nog veel meer gebeuren. Ouderenorganisatie Pluspunt, zorgorganisatie ActiVite, het Leiderdorpse jongerenwerk en buurtmarktplaats Buuf hebben al aangegeven samen met Buurtactief activiteiten te willen ontplooien, gaf Timmermans aan. Ook zal de wijkagente regelmatig aanwezig zijn voor kennismaking en een vragenuurtje. Voor het eerst gebeurt dat op maandagochtend 14 mei.

De gemeente wil hier een informatiepunt inrichten waar Oranjewijkbewoners straks kunnen binnenlopen met vragen over de ingrijpende werkzaamheden die in hun wijk staan te gebeuren. Vanwege vernieuwing van het rioolstelsel gaat de hele wijk op de schop.

Buurtactief zal hier vergaderen maar ook andere organisaties kunnen de ruimte voor een schappelijk bedrag huren.

Naam

In de aanloop naar de opening had Buurtactief alle Leiderdorpers opgeroepen suggesties voor een naam te mailen. Daar was echter niets bruikbaars uitgekomen, zei Timmermans. "Veel namen hadden te maken met de Oranjewijk, en we willen er nu juist een buurthuis voor het hele oude dorp van maken." De naam die burgemeester Driessen mocht onthullen werd dus simpelweg 't Buurthuis. Het voorvoegsel 't is heel bewust gekozen, om in lijn te blijven met de ernaast gelegen buurtsuper die de naam 't Oude Dorp draagt.

Voor en na de officiële openingshandeling, het doorknippen van een lint door de burgemeester, konden buurtbewoners het buurthuis uitgebreid bekijken. Met de comfortabele banken in combinatie met een warm vloerkleed en een schemerlamp is een gezellige huiskamersfeer gecreëerd. Dankzij donaties van bewoners, RCL en het Wenstheater was de inrichting helemaal kosteloos, vertelde Timmermans.

De reacties van de buurtbewoners waren enthousiast. Enkele buurvrouwen lieten weten zeker van plan te zijn af en toe langs te komen. "Zeker als ze wat stoelen buiten zetten", gaf een van hen meteen mee als tip.

Het bestuur van Buurtactief Het Oude Dorp met burgemeester Driessen en wethouders Angelique Beekhuizen en Olaf McDaniel.

Uit de krant