Broederlijk bijeen, voormalige  sterren van RCL en Nederlandse topvoetballers van toen. Met in de ING shirts de oud-internationals, v.l.n.r. Henk Warnas, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Kees Kist en Piet de Vries. | Foto: J.P. Kranenburg
Broederlijk bijeen, voormalige sterren van RCL en Nederlandse topvoetballers van toen. Met in de ING shirts de oud-internationals, v.l.n.r. Henk Warnas, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Kees Kist en Piet de Vries. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

'Oude' sterren stralen op velden RCL

Algemeen

Kees Kist, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Dick Schoenaker, oud-internationals voetballers voor wie het publiek in het recente verleden in drommen naar de stadions kwamen, waren afgelopen zaterdag te bewonderen bij RCL. Zij waren de smaakmakers tijdens het OldStars Walking Football toernooi, waarmee Bloemerdclub deze voetbalvorm voor 60-plussers introduceerde in Leiderdorp.

Door: Cees Mentink

Het toernooi was onderdeel van de feestdag rond de ingebruikname van het nieuwe clubgebouw van RCL. Het werd een gouden zaterdag voor jong en oud. De jeugd kon zich uitleven op springkussens van eredivisie-grootte, strafschoppen nemen en prijzen winnen, smullen van zoete en zoute popcorn.

Vanaf 13.45 uur kwamen de Senioren in actie. OldStars kwamen in twee poules tegen elkaar binnen de lijnen. OldStars van Feyenoord 1 en 2, Zoetermeer, ADO, Roodenburg, SEV, Katwijk en oud-internationals. Tijdens het toernooi mocht er volop gewisseld worden, van deze regel werd vanwege de warmte uitgebreid gebruik gemaakt.

OldStars Walking Football is een idee met een kroontje van het Nationaal Ouderenfonds en de werkgroep Haaglanden, ondersteund door de KNVB. De achtergrond is glashelder, namelijk ' meedoen, bewegen, een leven lang voetbal' en 'geef ouderen de mogelijkheid ook op latere leeftijd een onderdeel van de samenleving te blijven'. Oud Ajacied-Sjaak Swart, de ster van de zonnige middag, vatte de doelstellingen in een zin samen: "Kenmerkend voor Walking Football is dat bewegen en sociaal optrekken samenkomen".

Tijdens het Walking Football toernooi overheerste de Olympische gedachte: niet het winnen maar het meedoen telt. Wat niet wegnam dat de 'oudjes' (met respect) gretig, soms te gretig bleken te zijn. Terwijl Walking Football aan spelregels is gebonden die tegemoet komen aan de leeftijd. Zo zijn hardlopen, slidings en lichamelijk contact zijn niet toegestaan, de buitenspelregel is niet van toepassing en het spel kent geen keeper. OldStars Walking Football wordt 6 tegen 6 gespeeld op een veld van 42x21 meter met minidoelen.

Rksv Meerburg en Lv Roodenburg hebben Walking Football al omarmd. RCL is er inmiddels mee gestart.

•	Ook oud-international Simon Tahamata  werd uitgebreid geïnterviewd voor de radio en televisie.
OldStars in actie.

Uit de krant