Leiderdorps Weekblad - Oude Dorp krijgt buurtcentrum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
V.l.n.r. bestuursleden Jaap Timmermans, Fred Frijlink, Emmy van Haren,  Jan Snatersen, Tenny Jonkers en Robert van der Laan voor het nieuwe buurtcentrum.
V.l.n.r. bestuursleden Jaap Timmermans, Fred Frijlink, Emmy van Haren, Jan Snatersen, Tenny Jonkers en Robert van der Laan voor het nieuwe buurtcentrum. (Foto: Nelleke Thissen)
Maatschappelijk

Oude Dorp krijgt buurtcentrum

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Buurtactief Het Oude Dorp opent zaterdag 14 april in winkelcentrum Oranje Galerij een eigen buurtcentrum. Het komt in het pand waar tot medio 2017 Schonk Computer Solutions zat. Bewoners kunnen er terecht voor activiteiten en maatschappelijke informatievoorziening.

Tekst en foto: Nelleke Thissen

Buurtactief is reuze blij met de komst van een buurtcentrum in het Oude Dorp. De stichting zoekt al jaren naar een eigen plek om bewonersactiviteiten te organiseren. Die leek onvindbaar. Maar onlangs bood de gemeente Leiderdorp de mogelijkheid om het leegstaande pand van het voormalige computerbedrijf als buurtcentrum in te richten, aldus een opgetogen voorzitter Jaap Timmermans. Zo'n tien actieve bestuursleden zijn aan de slag gegaan om in overleg met de gemeente – de huurder van het pand - het activiteitenprogramma in te vullen. Het aantal ideeën is talrijk.

Zo kunnen de Oranjewijkbewoners er straks binnen lopen met vragen over de ingrijpende werkzaamheden die in hun wijk staan te gebeuren. Vanwege vernieuwing van het rioolstelsel gaat de hele wijk op de schop. Het Sociaal Team Leiderdorp krijgt ook een plek in het buurtcentrum, zo is de bedoeling. Deze organisatie ondersteunt buurtactiviteiten die gericht zijn op hulp aan mensen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld het vormen van klus- of boodschappenteams.

Verder wordt gedacht aan het creëren van een informatiepunt voor groenonderhoud en ontmoetingspunt met de wijkagente. "Voor haar een prima gelegenheid om te horen wat er speelt in het oude dorp", denkt Timmermans. Maar andere instanties zijn ook welkom in het buurtcentrum voor bijvoorbeeld een EHBO cursus of vergadering. "Maar niet voor commerciële doeleinden. Het buurtcentrum is er alleen voor maatschappelijke buurtactiviteiten", zo benadrukt bestuurslid Tenny Jonkers.

Buurtactief gaat natuurlijk zelf ook de nodige bewonersactiviteiten organiseren. Plannen en ideeën worden van stal gehaald nu de gewenste ruimte beschikbaar is. Over de aanschaf van meubilair en andere spullen maken de bestuursleden zich geen zorgen. Van alle kanten wordt het nodige gedoneerd. Een aantal meubeltjes komt uit de inboedel van het onlangs opgeheven WENStheater. Buurtactief wil in het nieuwe onderkomen een gezellig huiskamersfeertje creëren. "Het wordt geen vergaderzaal", belooft medebestuurslid Emmy van Haren.

Het buurtcentrum heeft nog geen naam. Ideeën daarvoor kunnen worden gemaild naar: buurtactief@hotmail.com. Ook vrijwilligers kunnen zich hier melden. Zij zijn nodig voor de organisatie van de komende aktiviteiten in de nieuwe 'BOP'. Een 'Buurt Ontmoeting Plek', legt Timmermans uit.

Stichting Buurtactief Het Oude Dorp zet zich in voor bewoners van de wijken Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk.

4 reacties

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>