Eric Filemon nam voor de foto al even plaats op een raadsstoel.
Eric Filemon nam voor de foto al even plaats op een raadsstoel.

Eric Filemon en Ümit Güney met voorkeursstemmen in de raad

Algemeen

De nieuwe Leiderdorpse gemeenteraad krijgt twee leden die niet op een direct verkiesbare plaats stonden. Het gaat om Eric Filemon van de Lokale Partij Leiderdorp en Ümit Güney van D66.

Filemon, die op plek 9 bij de LPL de lijstduwerspositie innam, geniet in de hele Leidse regio grote bekendheid als de man die jaarlijks in de aanloop naar 3 oktober als burgemeester van der Werf het minikoraal leidt. In Leiderdorp leidde hij vanaf 2002 de Leiderdorpse school De Hobbit en hij sloot zijn in totaal 42-jarige onderwijscarrière af als locatieleider van de Prins Willem-Alexanderschool. Bij zijn afscheid in maart 2015 kreeg hij de Zilveren speld van de gemeente Leiderdorp als dank voor zijn maatschappelijke inzet. Filemon kreeg 177 voorkeursstemmen.

Ümit Güney is geboren in Turkije, maar getogen in Leiden. Hij woont sinds 2016 in Leiderdorp. Sinds ruim 8 jaar is hij wijkbeheerder bij de Leidse woningcorporatie Portaal. Daarvoor werkte hij in de beveiligingssector als zelfstandige ondernemer. Güney stond op plek 9 maar kreeg 184 voorkeursstemmen.

Deceptie voor VVD-er

In de vroege uren van donderdag 22 maart kreeg ook Tom Mentink, nummer 6 op de VVD lijst, felicitaties omdat hij met zijn 150 voorkeursstemmen een plekje in de raad zou krijgen. Later die dag moest burgemeester Laila Driessen hem echter melden dat zijn raadszetel toch niet door ging. Om met voorkeursstemmen gekozen te worden, moet een kandidaat meer dan 25 procent van de kiesdrempel halen. Bij de officieuze uitslag leek dat neer te komen op 149,75 stemmen. Achteraf bleek dat bij de eerste telling verzuimd was de blanco stemmen mee te tellen. Na de correctie werd de kiesdrempel net wat hoger, zodat 150,25 voorkeursstemmen nodig waren voor een raadszetel en Mentink net buiten de boot viel.        

Ümit Güney.

Uit de krant