Raad kritisch over parkeerplan Schildwacht | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jan van Gorp op de Schildwacht, met achter hem de haakse parkeerplaatsen.
Jan van Gorp op de Schildwacht, met achter hem de haakse parkeerplaatsen.
Politiek

Raad kritisch over parkeerplan Schildwacht

De voltallige gemeenteraad wil dat het college nog eens goed kijkt naar de herinrichtingsplannen voor de Schildwacht in Leiderdorp. Bewoner Jan van Gorp raakte duidelijk een snaar toen hij de raad maandagavond uitlegde dat het voor de oudere bewoners van de straat een probleem is als er parkeerplaatsen verdwijnen nabij hun woningen.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De Schildwacht moet, evenals een aantal omliggende straten, op de schop omdat dit deel van de wijk Leyhof ernstig verzakt is. De gemeente grijpt de gelegenheid aan om de straat meteen verkeersveiliger te maken. Als onderdeel daarvan worden de parkeerplaatsen anders gesitueerd. De 35 haakse parkeerplaatsen aan de noordzijde van de straat nabij de T-kruising met de Torenwacht verdwijnen. Daarvoor komen langsparkeerplaatsen terug maar dat zijn er wel een stuk of zeven minder, heeft Van Gorp uitgerekend. Die plekken worden elders gecompenseerd, maar dat betekent wel een eindje lopen voor de veelal wat oudere bewoners van deze kant van de straat.

Van Gorp kwam maandag naar de gemeenteraadvergadering om steun te vragen voor zijn alternatieve plan, waarbij de 35 haakse parkeerplaatsen ongemoeid blijven en er daarnaast acht langsparkeerplaatsen komen aan de overkant van de straat, in de huidige groenstrook. Hij sprak mede namens 36 buren, waarvan een flink deel ook op de publieke tribune zat.

De gemeenteraad kon zich zijn bedenkingen heel goed voorstellen. De verzekering van wethouder Jeff Gardeniers (CDA) van Openbare Ruimte dat er straks alles bij elkaar meer parkeerplaatsen zijn dan nu, zij het niet op dezelfde plek, stelde hen niet gerust. "We moeten niet willen dat bewoners een auto nodig hebben om bij hun auto te komen", zei D66-raadslid Ed Grootaarts.

Volgens Gardeniers is het een kwestie van "veiligheid tegenover gemak"; hij legde uit dat de keuze om de haakse parkeerplaatsen te vervangen door langsparkeerplaatsen gemaakt is omdat de laatsten volgens verkeersdeskundigen aantoonbaar veiliger zijn. Maar ook dat overtuigde de raad niet echt. "Er wordt gereageerd op een probleem dat de bewoners niet ervaren, waardoor een probleem gecreëerd wordt dat ze wel ervaren", zo zag GroenLinks raadslid Bob Vastenhoud het.

Coalitiepartijen PvdA, LPL en VVD vonden het jammer dat over dit onderdeel van de herinrichting niet duidelijker gecommuniceerd is met de bewoners en drongen erop aan dat alsnog met hen gepraat wordt over het parkeerplan. "Het plan hoeft niet van tafel, maar sleutel er zo mogelijk nog wat aan", bepleitte Jan Suijkerbuijk (VVD).


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>