V.l.n.r. Bob Meijer, wethouder Jeff Gardeniers en Johan Klerks tekenen de intentieverklaring voor de verkoop van het voormalige Informatiecentrum A4.
V.l.n.r. Bob Meijer, wethouder Jeff Gardeniers en Johan Klerks tekenen de intentieverklaring voor de verkoop van het voormalige Informatiecentrum A4. Foto: Johan Kranenburg

Brasseriegroep wil Informatiecentrum A4 omvormen tot 'beleving'

Algemeen

De Brasseriegroep wordt de nieuwe eigenaar van het voormalige Informatiecentrum A4 in Leiderdorp. Vanmiddag (15 maart) ondertekenden wethouder Jeff Gardenier (CDA) en Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasseriegroep  een intentieverklaring voor de verkoop van het gebouw in de Bospolder. De horecaondernemers gaan het gebouw en directe omgeving transformeren tot "een beleving". 

Klerks en Meijer zijn gepokt en gemazeld in de horecasector – in Leiderdorp hebben ze Brasserie Park en Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, in Leiden Brasserie en in Valkenburg Brasserie Buitenhuis. Maar de plannen die ze hebben voor het gebouw in de Bospolder gaan veel verder dan dat. "Het wordt een heel nieuw concept, een beleving", aldus Klerks. "We maken hier een echt blikvanger, het 'landmark' dat Leiderdorp nodig heeft."  Hij schetst een plek waar bezoekers informatie kunnen krijgen over fiets- en vaarroutes maar ook over alle highlights in de wijde regio. Waar elektrische boten gehuurd kunnen worden en waar je kennis kunt maken met streekproducten. Waar je met je blote voeten door het gras kunt lopen en met eigen ogen kunt zien hoe kaas gemaakt en bier gebrouwen wordt. Natuurlijk komt er ook een fraai restaurantgedeelte. Daarvoor is het de bedoeling een stuk aan te bouwen aan de achterkant van het huidige gebouw, dat de gasten een fraai uitzicht biedt op de polder.

De twee ondernemers hebben al sinds 2006 een oogje op het gebouw, vertelde Klerks. "Toen hebben we al een maquette gemaakt waarmee we naar de wethouder zijn gegaan. Met de boodschap: 'Sloop het alsjeblieft niet, doe er wat mee!'."

Het karakteristieke gebouw met het lange grasdak, oorspronkelijk door Rijkswaterstaat gebouwd als informatiecentrum voor het werk aan de hogesnelheidslijn, is sinds 2012 eigendom van de gemeente. Tot 2014 deed het nog dienst als informatiecentrum voor de verbreding en verdieping van de A4.

Het was al langer de bedoeling dat het informatiecentrum zou worden omgevormd tot een 'Landmark' in de Leidse Ommelanden: een bijzondere plek in de omgeving van Leiden die stad en platteland verbindt. Dat met het oogmerk de regio aantrekkelijker te maken voor recreanten en toeristen.  In 2014 werd op papier gezet dat hier een multifunctioneel centrum moest komen met   horeca, culturele activiteiten, verhuur van boten en fietsen en bijvoorbeeld een VVV-kantoortje. De planning was dat dit centrum in 2016 zou openen, maar de werkzaamheden van TenneT voor de Randstad 308 kV Noordring – een soort snelweg voor elektriciteit in de Randstad - zette een streep door die planning. Het gebouw is nu verhuurd aan de netbeheerder, die het niet alleen als bezoekers- en informatiecentrum gebruikt maar ook als kantoorruimte.

Op 1 januari 2019 loopt dat huurcontract af, wat de reden is dat de gemeente in september afgelopen jaar de Brasseriegroep heeft benaderd met de vraag of zij nog aan de slag wilden met het ontwikkelen van het 'recreatieve transferium'. "Zij zijn regionale ondernemers die dat kunnen", zo verklaarde Gardeniers deze keuze.  Na een half jaar van gesprekken hebben beide partijen er genoeg vertrouwen in om een intentieverklaring voor verkoop te ondertekenen.     

Voor een echt verkoopcontract is het nog te vroeg.  "Er moeten eerst wat hobbels genomen worden", legde Gardenier uit. Zo moeten de Oude Rijnzone en de provincie ook akkoord gaan; zij geven stevige subsidies om de transformatie van het informatiecentrum mogelijk te maken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft er alle vertrouwen in dat die hobbels genomen worden, verzekerde burgemeester Driessen die ook bij het feestelijke moment aanwezig was. "Wij staan helemaal achter de plannen van de Brasseriegroep. Geweldig dat we zulke visionaire ondernemers in onze gemeente hebben."

Het toekomstige 'landmark' ligt prachtig in de polder. Aan de kant van de rivier De Does moet een uitbouw komen met uitzicht op water en groen.

Uit de krant