Deelnemers aan de Joop Zoetemelk Classic in 2017.
Deelnemers aan de Joop Zoetemelk Classic in 2017. Foto: Johan Kranenburg

Ruim 4000 deelnemers voor 12e Joop Zoetemelk Classic

Algemeen

Er hebben zich 4.193 deelnemers ingeschreven voor de Joop Zoetemelk Classic op zaterdag 17 maart. Daarmee is de inschrijving gesloten. 

De Joop Zoetemelk Classic is een georganiseerde fietstoertocht door het Groene Hart voor racefietsers, de opening van het toerseizoen, de enige echte Hollandse voorjaarsklassieker en is een eerbetoon aan Joop Zoetemelk, de grootste Nederlandse wielrenner ooit. Met meer dan 4000 deelnemers is de Joop Zoetemelk Classic het grootste fietsevenement in de Leidse regio.

Bij de ruim 4000 inschrijvers zijn vijf nationaliteiten. Behalve fietsers uit heel Nederland komen ook deelnemers uit Groot Brittannië, Frankrijk, België en Duitsland. Ongeveer 13 procent van de inschrijvers is vrouw. Er hebben zich 30 ploegen in teamverband ingeschreven. Voor 10 deelnemers is meedoen aan de Joop Zoetemelk Classic een verjaardagcadeautje: zij zijn op 18 maart jarig.

Dat het toerpeloton weer staat te popelen om op de fiets te stappen blijkt wel uit de gekozen afstanden. De langste afstanden zijn het meest populair. Voor de 100 km kiest 42 procent van de deelnemers en voor de 150 km 27 procent. De overige deelnemers rijden 75 of 50 km. Die twee laatste afstanden scheren zaterdag langs de oostrand van Leiderdorp, via de Leidseweg en de provinciale weg 446.

Het officiële startschot voor de 12e Classic zal door Joop Zoetemelk zelf gegeven worden om 8.30 uur op de startlocatie in Park de Bult bij Swift. Daarna stapt hij op de fiets voor zijn tocht door het Groene Hart vergezeld van familie en vrienden. De routes gaan over wegen, waarop Joop als nieuweling en junior bij Swift zijn trainingsrondjes reed.

Zie voor alle informatie op www.swift-joopzoetemelkclassic.nl.

Uit de krant