Logo leiderdorpsweekblad.nl
V.l.n.r. bestuursleden Marjan Seelen, Henk Koster en Ellen Gerrese van de Stichting Filmhuis Leiderdorp in de theaterzaal van Toverlei, die nu ook filmzaal is.
V.l.n.r. bestuursleden Marjan Seelen, Henk Koster en Ellen Gerrese van de Stichting Filmhuis Leiderdorp in de theaterzaal van Toverlei, die nu ook filmzaal is. (Foto: Johan Kranenburg)

Leiderdorps filmhuis in de startblokken

De rode plastic stoeltjes in de theaterzaal van Toverlei zijn vervangen door 62 echte bioscoopstoelen. Op 26 mei opent hier, in gebouw De Sterrentuin, het Filmhuis Leiderdorp, waar tweemaal per maand een film gedraaid zal worden.

Door: Corrie van der Laan

Het filmhuis heeft een lange aanloop gehad. Ellen Gerrese van de Toneelvereniging Leiderdorp (Toverlei) en Henk Koster van de Leiderdorpse Volksuniversiteit speelden al jaren met het idee. In het najaar van 2016 hebben ze via een enquête de belangstelling voor een kleine bioscoop in Leiderdorp gepeild. Met name de 50-plussers in de gemeente reageerden enthousiast. Reden voor Gerrese en Koster om het bioscoopidee op te schalen naar een uitgewerkt plan. De Stichting Filmhuis Leiderdorp werd opgericht met als bestuursleden Gerrese, Koster en Marjan Seelen van welzijnsorganisatie Pluspunt. Bij de gemeente werd een investeringssubsidie aangevraagd, want er moesten heel wat spullen aangeschaft worden. Die subsidie liet ruim een half jaar op zich wachten, maar toen die loskwam kon het bestuur doorpakken. "We hebben alles zelf gedaan", vertelt Gerrese trots. "Via Marktplaats vonden we de blauwe stoelen die prima passen in het theater. Als het echt vol wordt, kunnen we er nog een rij losse stoelen voor zetten, zodat we 75 zitplaatsen hebben, net als in de oude situatie." "We zijn nu bezig met de apparatuur", vult Koster aan. "Er komt een groot scherm en een goede beamer, helemaal afgestemd op het formaat van de zaal."

Marjan Seelen is verantwoordelijk voor de programmering. "Onze doelgroep is vooral 50-plussers dus daar wordt de filmkeuze ook of afgestemd. Daarnaast hebben we het plan om in de schoolvakanties extra voorstellingen in te lassen waar we dan een kinderfilm draaien."

Kaartjes voor de reguliere filmvoorstellingen gaan € 7,50 kosten en zijn gewoon verkrijgbaar aan de zaal. "Zo kan je spontaan besluiten om naar de bioscoop te gaan. Al kan je straks natuurlijk ook reserveren via de website van het filmhuis, die overigens nog in de maak is", licht Koster toe.

Vrijwilligers gezocht

Ook op andere fronten is het bestuur volop bezig de puntjes op de i te zetten. Het filmhuis draait straks op vrijwilligers en daar zijn er nog meer van nodig. "We zoeken mensen voor de techniek, als gastheren en -vrouwen en om bardiensten te draaien", doet Gerrese meteen een oproep. Geïnteresseerden kunnen contact met het bestuur opnemen via e-mail elge@casema.nl of hjakoster058@gmail.com.

Zaterdag 26 mei vindt de officiële opening van het filmhuis plaats. Dat gebeurt met een avond voor genodigden waarbij de korte Nederlandse dramafilm Capo di Famiglia vertoond wordt. Scenarist/hoofdrolspeler Dirk Gunther Mohr en actrice Samantha van Tetering zullen daarbij aanwezig zijn.

Vanaf juni staat elke eerste week van de maand een avondvoorstelling en elke derde week van de maand een middagvoorstelling op het programma. Waarschijnlijk op de dinsdag en donderdag, maar ook dat moet nog uitkristalliseren.

Meer berichten