Zijlkwartier in actie tegen appartementen | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Thierry Hoveling geeft voor de villa tekst en uitleg over de bezwaren tegen de bouwplannen voor appartementen in de tuin achter de woning.
Thierry Hoveling geeft voor de villa tekst en uitleg over de bezwaren tegen de bouwplannen voor appartementen in de tuin achter de woning. (Foto: Frans Brocken)
bouwplannen

Zijlkwartier in actie tegen appartementen

Wat is er aan de hand in het Zijlkwartier? De doorgaans zo rustige wijk is in opstand gekomen tegen de ontwikkeling van een zorgvilla op de hoek Van de Valk Boumanweg en de Splinterlaan. De bestaande 19e eeuwse witte villa wordt hiervoor opgesplitst in twee wooneenheden en in de huidige tuin komt een huizenblokje met daarin acht appartementen.

Door: Frans Brocken

Vooral de nieuwbouw heeft de haren overeind gezet bij de Zijlkwartierbewoners. Direct omwonenden Rein Wentink en Thierry Hoveling hebben een actiecomité gevormd om de protesten in goede banen te leiden. Wentink woont op de hoek van de Zijldijk tegenover de Spanjaardsbrug. Hoveling kijkt vanuit zijn woning op de achterkant van de te bouwen appartementen. "Het zal de mooie groene karakteristieke en authentieke aanzicht van Leiderdorp en de buurt Zijlkwartier ernstig schaden", zegt hij.

De witte villa aan het eind van de Van der Valk Boumanweg stamt uit 1800 en staat al negen jaar te koop. "De vraagprijs was € 1,8 miljoen. Maar niemand wilde het hebben", weet Hoveling. "Geen wonder. Het is een bouwval. Het is intussen verkocht aan een projectontwikkelaar uit Ede." Die projectontwikkelaar heeft nu een plan bij de gemeente ingediend voor een zorgvilla bestemd voor ouderen.

Volgens Hoving heeft de bouw van de appartementen, die aan de kant van de Splinterlaan komen, een grote impact op de omgeving. "Er gaat veel groen verloren. Aan de achterkant staat een grote beuk. Een beschermde boomsoort. De wortels komen ongetwijfeld in de verdrukking. Wat het einde van de beuk zou kunnen betekenen. Op het terrein zijn veertien parkeerplaatsen geprojecteerd. Dat zorgt voor overlast van startende auto's. Omdat grond uit gravel bestaat ontstaan er stofwolken in de vorm van fijnstof. Daar zitten we niet op te wachten."

De Zijlkwartierbewoners voelen zich overvallen door de gemeentelijke plannen. Wat hen stoort is, dat de ze tot op heden geen uitnodiging voor een gesprek hebben ontvangen. "Wij zijn erg geschrokken van dit nieuws. De reden dat wij ooit gekozen hebben voor het Zijlkwartier is juist de groene uitstraling van de wijk. De Spanjaardsbrug en haar 'groene omgeving' wordt door vele buurtgenoten en veel bootbezitters gezien als een warm welkom. Het lijkt wel of de hele rand van Leiderdorp bebouwd moet worden met appartementen, waardoor dat warme gevoel zeker minder zal worden of eigenlijk verdwijnen", betoogt Hoveling.

Hij toont de map met reacties van buurtgenoten. Ze laten zien dat de bezwaren breed worden gesteund. Zo schrijft een bewoner: "Nieuwbouw is een grote inbreuk op de rust in het Zijlkwartier." En: "Heel triest dat zulke mooie bomen met zeer veel vogels en vleermuizen niet beschermd worden". Ook: "Zeer raar dat wij niet op de hoogte zijn gesteld/ingelicht zijn...terwijl wij op 30-40 meter afstand wonen". Tenslotte: "Er zijn nu al grote parkeerproblemen in de wijk...tevens door het Leidse parkeerbeleid".

Wethouder Kees Wassenaar (VVD) van ruimtelijke ordening staat juist positief tegenover het plan. Vooral omdat zo de oude villa behouden kan blijven. Want alleen de woning zodanig opknappen dat deze weer geschikt is voor enkelvoudige bewoning, is onbetaalbaar, stelt hij. De wethouder verzekert dat de oude beuk in de tuin blijft staan. "Wel is het zo dat veel verwildering zal worden verwijderd. Daar is een apart plan voor ingediend. Maar zoals het nu is, is het ook nooit bedoeld. Het is verwaarloosd en verwilderd. Voor de bescherming van vogels en vleermuizen gelden regels en die worden in acht genomen. Als er vleermuizen zijn, dan zal er bijvoorbeeld een uitwijkmogelijkheid voor hen worden aangebracht, net zoals we dat bij de sloop van het vorige gemeentehuis hebben gedaan en bij andere bouwplannen. Kortom, wij denken dat het een verantwoord plan is met het voordeel dat de bestaande oude woning wordt behouden en opgeknapt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>