Jeroen Kampschreur op jacht naar goud | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Piet van Leeuwen bij de grote foto van zijn kleinzoon Jeroen Kampschreur die hangt in de etalage van Sport2000 in Winkelhof.
Piet van Leeuwen bij de grote foto van zijn kleinzoon Jeroen Kampschreur die hangt in de etalage van Sport2000 in Winkelhof. (Foto: Frans Brocken)
Sport

Jeroen Kampschreur op jacht naar goud

Paraskiër Jeroen Kampschreur heeft tijdens het WK van 2017 maar liefst drie wereldtitels behaald op de onderdelen slalom, reuzenslalom en supercombinatie. De jeugdige Leiderdorper was toen 17 jaar. Intussen maakt hij zich op voor de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid Korea. Die worden gehouden van 9 tot en met18 maart. We spraken met de opa van Jeroen, tevens zijn meest fanatieke fan, de alom bekende Leiderdorper Piet van Leeuwen over Jeroens kansen en mogelijkheden op de komende Paralympics.

Tekst en foto: Frans Brocken

De Leiderdorpse sportieveling, inmiddels 18 jaar, is in Korea de te kloppen man. Behaalde resultaten in het verleden geven, zeker bij de sport, geen garanties voor succes in de toekomst. Zal hij de medailles die hij voor zijn wereldprestaties in de wacht wist te slepen weten om te zetten in goud? Van Leeuwen is er heilig van overtuigd dat hij zijn concurrenten op afstand kan houden. "Jeroen heeft zich van jongs af aan ondanks zijn handicap – bij zijn geboorte miste hij zijn onderbenen - op sportgebied doen gelden. Hij viel al op bij het rolstoelbasketballen. De snelheid en behendigheid waarmee hij wist te manoeuvreren leverde hem een plaats in het Nederlandse team op", aldus Van Leeuwen.

Het is niet allemaal vanzelf gegaan weet Van Leeuwen. "Ik heb heel veel respect voor zijn ouders, mijn dochter Yvette en schoonzoon Eric. Zij hebben er heel veel voor over gehad om er voor te zorgen, dat Jeroen een topskiër is geworden. Zij brachten en haalden hem van het topsportcentrum Papendal van de NOC/NSF, waar niet alleen werd getraind maar waar hij ook onderwijs kreeg.

Het begin

Gerlos heeft een magische klank in de familiekring van Van Leeuwen. Steevast wordt deze wintersportplaats in het Oostenrijkse Tirol 's winters bezocht. Daar heeft Jeroen zijn kwaliteiten op skigebied kunnen ontwikkelen. Volgens zijn opa begon hij daar al mee toen hij vijf jaar was. "Het toeval wilde, dat de plaatselijke skileraar in het bezit was een zitski. Dat is een stoeltje met daaronder één skilat. Jeroen was daar direct al vertrouwd mee. Na enkele dagen ging hij alleen de helling af. De skileraar sloeg stijl achterover van verbazing. Zo is het begonnen", vertelt een trotse Van Leeuwen.

Druk programma

In Pjeongchang wacht Jeroen een druk programma. Een dag na de opening op 8 maart komt hij al in actie met de afdaling. Op 11 maart gevolgd door de Super G. Dinsdag 13 maart is er de combinatie van SuperG en slalom. Woensdag 14 maart zijn er twee opeenvolgende runs op de slalom. De wedstrijdenreeks wordt op zaterdag 17 en zondag 18 maart besloten met de reuzenslalom. De NOS TV besteedt dagelijks van 22.30 tot 23.00 uur op Nederland 1 aandacht aan de Paralympics.

Na afloop van de spelen wacht Jeroen ongetwijfeld een huldiging in Leiderdorp. Na het behalen van zijn wereldtitels vorig jaar werd hij op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Laila Driessen en wethouder Olaf McDaniel. De wethouder van Sport moest tot zijn spijt bekennen, dat Leiderdorp niet beschikte over een onderscheiding voor sporters. Het bleef toen bij een bos bloemen van de burgemeester en war snuisterijen. Volgend jaar moet dat anders, beloofde McDaniel.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>