V.l.n.r. Yvonne Schreiner, Stephanie Lutz en Jos Gerrese op een kunstwerk van de tentoonstelling van vorig jaar.
V.l.n.r. Yvonne Schreiner, Stephanie Lutz en Jos Gerrese op een kunstwerk van de tentoonstelling van vorig jaar.

Laagdrempelig cultuur proeven in de natuur

Algemeen

De keuze is gemaakt. De Stichting Kunst in de Heemtuin heeft elf kunstenaars uitgezocht voor de elfde editie van de openluchtexpositie 'De Heemtuin Verbeeld'. Van mei tot en met oktober zullen hun beelden te zien zijn in fraaie natuur van de Leiderdorpse heemtuin. Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn; de gemeentelijk subsidie voor de tentoonstelling is per 2019 geschrapt.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Thema van de tentoonstelling is dit jaar 'Chaos in orde'. "Best een spannend thema", vindt voorzitter Jos Gerrese van de stichting. "Het woord chaos heeft vaak een negatieve lading. Maar je kan het ook zien als een vat mogelijkheden, waarmee je nog alle kanten op kan." "In de kunst kan chaos juist als inspiratiebron dienen", vult bestuurslid Stephanie Lutz aan.

Heel wat beeldend kunstenaars voelden zich aangesproken door dit thema. "We hebben op onze oproep maar liefst veertig voorstellen binnengekregen", vertelt secretaris Yvonne Schreiner, "niet alleen van Nederlandse kunstenaars maar ook uit het buitenland." Wat betekent dat het bestuur flink aan de bak moest om een selectie te maken. "We zijn daarbij best streng geweest", zegt Gerrese. "Natuurlijk moeten de beelden tegen een stootje kunnen, ze staan immers een half jaar buiten. Maar je moet ook rekening houden met de omgeving; als je iets groots en plats neerlegt, gaan alle planten daaronder dood. En je moet letten op het materiaalgebruik, er mogen geen vervuilende residuen in de bodem achterblijven."

Kritisch op kwaliteit

Naast deze praktische aspecten is de stichting uiterst kritisch op de kunstzinnige kwaliteit, benadrukt Lutz. "De Leiderdorpse heemtuin is een van de mooiste van het land, met de kunst moeten we ook aan die standaard voldoen. Daarop letten met name ons bestuurslid Iris le Rütte en projectleider Aris de Bakker, allebei zelf kunstenaars en niet de eersten de besten!".

Een deel van de kunstwerken is bestaand werk en een deel wordt speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het streven is altijd dat enkele beelden op locatie, in de heemtuin zelf dus, vervaardigd worden. "Bij voorkeur op zo'n manier dat er inwoners van Leiderdorp bij betrokken worden", zegt Lutz, "want dat is het doel achter de 'De Heemtuin Verbeeld'-tentoonstellingen: zoveel mogelijk Leiderdorpers kennis laten maken met kunst." Schreiner springt daarop in: "Als je door de natuur van de heemtuin wandelt, kun je meteen op een heel laagdrempelige manier wat kunst proeven. En nog gratis ook."

subsidiezorgen

Dat 'gratis' betekent wel dat de Stichting Kunst in de Heemtuin 100 procent afhankelijk is van gemeentelijke subsidie en van wat ze verder binnen kunnen halen via fondsen. De stichting kreeg altijd 15.000 euro subsidie per jaar maar dat stopt met ingang van 2019. Gerrese: "Dit jaar was de subsidie al gehalveerd tot 7.500 euro maar dat is gelukkig nog bijgeplust tot 15.000 euro. Voor volgend jaar weten we nog niet waar het geld vandaan moet komen. Het mooist zou zijn als de gemeente wederom de subsidie toekent, en dan meteen voor een aantal jaar zodat we continuïteit hebben."

Lutz voeg daaraan toe: "Met 'De Heemtuin Verbeeld' brengen we de cultuur naar de mensen toe. Er zijn toch ieder jaar zeker tweeduizend mensen uit Leiderdorp en verre omgeving die komen kijken. Daarbij organiseren we dankzij onze vrijwilligers ook veel extra's, zoals workshops voor scholen en rondleidingen. De organisatie staat nu als een huis, het zou heel jammer zijn als dat afgebroken wordt."

Uit de krant