De zeven IVN’ers aan het werk met  3e rechts Astrid Veerman en 4e van rechts Ron Mes.
De zeven IVN’ers aan het werk met 3e rechts Astrid Veerman en 4e van rechts Ron Mes. Foto: Nelleke Thissen

IVN-ers maken ruimte voor pioniervogels

Algemeen

Slepend met plastic zeilen vol maaisel maakte een zevental IVN'ers vorige week de komst van broedende vogels als kluten en de kleine plevier op het middenstuk van de Munnikkenpolder mogelijk. Een dag eerder had de gemeente Leiderdorp op hun verzoek dit gedeelte van het nieuwe natuurgebied gemaaid. De IVN'ers hopen dat de nu ontstane kale vlakte straks veel broedende paartjes telt.

Door: Nelleke Thissen

"Vogels als kluten, visdiefjes en kleine plevier hebben om te broeden een kaal en schraal gebied nodig", vertelt Astrid Veerman van de Leiderdorpse IVN werkgroep (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid). Een paar weken geleden nam zij het initiatief om het middenstuk van de Munnikkenpolder voor deze vogels broedklaar te laten maken. Dit nieuwe natuur- en recreatiegebied is twee jaar geleden gereed gekomen. Een aantal 'pioniervogels' weet inmiddels dit natuurterrein te vinden, zo hebben vogelkenners geconstateerd. "Afgelopen week nog hebben hier zo'n 450 wulpen geslapen", bevestigt IVN'er Ron Mes.

Veerman heeft als IVN'er in opleiding het middenstuk 'geadopteerd' en houdt er de ontwikkelingen in de gaten. "De flora was nu zo hoog dat geen kluut of plevier hier meer komt broeden. Uit veiligheid vanwege beter uitzicht doen ze dat alleen op kale vlakten", legt ze uit. Tot haar vreugde bleek de gemeente bereid te maaien als de IVN'ers zelf het maaisel bij elkaar zouden harken. In een koude polderwind maar stralend zonnetje hebben de gemotiveerde IVN'ers dat klusje geklaard.

Nu is het wachten op de komst van de broedende pioniervogels. En het eerbiedigen van het hondenverbod in dit stukje Munnikkenpolder, zo hoopt IVN eveneens. Honden uitlaten mag wel aan de randen, maar niet tussen de twee houten hekken. Zodra honden hier komen zie je de broedende vogels niet meer, zo waarschuwt Mes. Hij hoopt dan ook dat hun baasjes zich aan het verbod zullen houden en de gemeente snel de bebording wat duidelijker maakt. "Het broedseizoen begint al over een aantal weken."

Uit de krant