Joeri werkt aan de motor van de tuktuk. | Foto: PR
Joeri werkt aan de motor van de tuktuk. | Foto: PR

Koortsachtig klussen aan 'sustainable tuktuk'

Algemeen

Op het Da Vinci College aan de Kagerstraat in Leiden wordt tussen de gewone lessen door hard geklust. Vier eindexamenkandidaten havo komen dagelijks thuis met smeer aan hun handen. Ze zijn vol enthousiasme bezig aan hun Meesterproef voor het vak Onderzoek & Ontwerpen; het bouwen van een duurzame tuktuk met een elektrische motor.

In het groepje van vier zitten drie Leiderdorpers: Sebastiaan, Joeri en Emiel. Het vierde groepslid, Hugo, komt uit Sassenheim. Het Team Da Vinci is opgericht voor het vak O&O, een nieuw schoolvak dat leerlingen voorbereidt op de werkwijze in hun toekomstige studie of zelfs baan, door hen elk jaar een aantal projecten te laten doen die van te voren bepaald zijn of die ze zelf moeten bedenken. In het laatste jaar van O&O moet een meesterproef worden gedaan, een project dat het hele jaar loopt. Zo kunnen de leerlingen alle skills laten zien die ze hebben geleerd.

De tuktuk is een soort gemotoriseerde fietstaxi, meestal met een tweetakt benzinemotor, en een veel voorkomend openbaar vervoermiddel in Aziatische landen. Joeri: "Ons project-idee is om de vervuilende benzine-tuktuk om te bouwen tot een elektrische tuktuk. In landen zoals India rijden enorm veel tuktuks rond die bergen CO2 uitstoten, heel smerig natuurlijk. Als al deze tuktuks worden vervangen, helpen we de uitstoot van smog, fijnstof en natuurlijk CO2 te verminderen. Hierdoor worden de straten en de lucht in dit soort landen weer schoner en krijgen mensen er minder last van astma, COPD en andere ziektes."

Crowdfunding

De heren zijn nu druk bezig om het prototype te realiseren. Ze zijn zelfs bijna klaar om de elektromotor in de tuktuk te gaan zetten. Via crowdfunding proberen ze de laatste euro's bij elkaar te verzamelen. Op de Facebook pagina TeamDaVinciTukTuk is de voortgang in meer details te bekijken.Holland Rijnland en in samenwerking met BV Leiden, LOV Leiderdorp en de KOV (Katwijk).

De tuktuk in nog onbewerkte staat | Foto: PR

Uit de krant