Afbeelding
Foto: PR

Geen vlaggen in raadszaal

Algemeen

De moties van het CDA en de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) om respectievelijk een Nederlandse en een Leiderdorpse vlag in de raadszaal te plaatsen, hebben het niet gehaald. De andere fracties in de gemeenteraad vonden het gevraagde vlagvertoon een onnodig, volstrekt overbodig en overdreven signaal.

Door: Corrie van der Laan

CDA-raadslid Felix Stam lanceerde zijn verzoek aan de gemeenteraad om de nationale driekleur in de vergaderzaal te zetten vlak voor kerstmis. Directe aanleiding daarvoor was de komst van een vlag in de Tweede Kamer in november. Stam stelde dat de nationale vlag een "duidelijk symbool van eenheid en verbondenheid is" en ook niet zou mogen ontbreken in het Leiderdorpse "huis van samenkomst en democratie". Vlak daarna kwam fractievoorzitter Hugo Langenberg van de LPL met een eigen motie waarin hij voorstelt in de raadszaal de vlag van Leiderdorp te plaatsen, volgens hem "een duidelijk symbool van de Leiderdorpse identiteit".

Maandagavond werden beide moties behandeld. Al snel was duidelijk dat ze geen enkele kans maakten. 

"Geen enkel debat wordt er beter van als we hier een wapperende vlag hebben hangen", stelde VVD fractievoorzitter Ino Cooijmans. Hij vroeg zich ook af waar het einde was. "Waarom niet meteen ook de vlag van Zuid-Holland erbij, en de Europese vlag?"

GroenLinks fractievoorzitter Jeannette Hofman vond dat in de raadszaal al voldoende symbolen van verbondenheid en Leiderdorps identiteit aanwezig zijn. "We hebben een mooi uitzicht op de foto van de koning, we zien de hele geschiedenis van Leiderdorp in kunstwerken aan de wand en op het spreekgestoelte staat het wapen van Leiderdorp. Om daar ook nog vlaggen bij te zetten, is totaal onnodig."

Uit de krant