De GroenLInks opruimploeg met 2e van rechts lijsttrekker Bob Vastenhoud.
De GroenLInks opruimploeg met 2e van rechts lijsttrekker Bob Vastenhoud. Foto: PR

17 zakken met zwerfvuil

Algemeen

GroenLinks Leiderdorp breekt alle records. Een wijkactie langs de Engelendaal leverde zaterdag liefst zeventien volle zakken met zwerfafval op. De omgeving ziet er na afloop een stuk toonbaarder uit, maar dat stemt de dertien opruimers allerminst tevreden. "Mag het misschien een onsje minder?"

Nu zijn de afvalprikkers van GroenLinks de afgelopen vier jaar wel wat gewend op het gebied van weggooigedrag. Maar deze oogst - ruim één vuilniszak per vrijwilliger – doet pijn aan de ogen. "Het gebeurt bijna dagelijks", zegt een bewoners van de Oosterschans, "dat mensen afval over de balustrade gooien. Is het hier maandag netjes opgeruimd dan is het dinsdag weer een puinhoop. Verder heb ik weinig te klagen, maar dat gedrag zou eens moeten veranderen. Bijna niemand zegt er wat van."

Medebewoner Fons Bitter is het roerend met hem eens. Hij vraagt daarnaast aandacht voor een andere vorm van vervuiling, door het voortrazende verkeer over de Engelendaal. Met een ingezonden brief in deze krant (zie het LW van 17 januari) hoopt hij buurtgenoten wakker te schudden. GroenLinks deelt zijn zorgen over de luchtverontreiniging, herrie en veiligheid. "Haal dat zwartboek over fijnstof maar uit de bureaula", zo maant hij de GroenLinks-fractie. Ook nieuwe metingen over de kwaliteit van de lucht die hij dagelijks inademt juicht hij toe.

Voor het zo ver is, pakt de grote schoonmaakbrigade eerst het zichtbare afval rond de Oosterschans aan. Menig vuilniszak scheurt door de hoeveelheid glas, blik, plastic vuurwerkafval en ander ongerief. In hun groene jacks trekken de opruimers veel bekijks. Automobilisten, voetgangers, fietsers en bewoners die snel geschoten foto's meteen op Facebook plaatsen reageren doorgaans positief op de inspanningen.

"Het is mooi dat mensen onze bijdrage aan een prettiger leefomgeving waarderen", zegt lijsttrekker Bob Vastenhoud. "We doen dit nu al een jaar of vier, dus je kunt niet spreken van een goedkope stunt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de andere kant hopen wij oprecht dat zulke acties steeds minder vaak nodig zijn. Maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek."

Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met secretaris Riny Vons (leiderdorp@groenlinks.nl of 06-40499313).

Uit de krant