Een artist impression van de torenflat op de ROC locatie, gezien vanaf de Oude Spoorbaan.
Een artist impression van de torenflat op de ROC locatie, gezien vanaf de Oude Spoorbaan. Foto: PR

Rechtbank wijst bezwaren tegen torenflat op ROC locatie af

Algemeen

De Haagse rechtbank heeft de bezwaren van omwonenden tegen de bouw van een 72 meter hoog appartementengebouw op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan in Leiderdorp van tafel geveegd.  De rechtbank oordeelt dat de gemeente Leiderdorp terecht een omgevingsvergunning heeft verleend voor de bouw van een nieuw woonwijkje, waarvan de torenflat deel uitmaakt, op de zogeheten ROC-locatie.

Door: Corrie van der Laan

De torenflat krijgt 22 bouwlagen en wordt het hoogste gebouw in de Leidse regio. Veel te hoog, vinden de bezwaarmakers, die vooral wonen in de wijk Driegatenbrug. Toen zij in 2005 hun woning in de wijk aan de rand van de Boterhuispolder kochten, was het verhaal nog dat op de ROC locatie misschien een flat van maximaal 45 meter zou komen. Zij waren dan ook geschokt toen in 2016 bleek dat projectontwikkelaars DID Vastgoed en Vink Bouw hier een kolos van 72 meter wilden neerzetten.

Volgens de bezwaarmakers past het gebouw niet in de omgeving. Bovendien zorgt de flat voor een vermindering van zon en daglicht in hun woningen. Daarnaast vrezen ze voor parkeeroverlast bij hen in de wijk; zij betwijfelen of er op het projectterrein zelf  genoeg parkeerruimte is voor de geplande 140 appartementen en 42 eengezinswoningen.

De Haagse bestuursrechter wees alle bezwaren af. Volgens de rechter heeft de gemeente goed onderbouwd waarom zo'n hoog appartementenbouw wèl op deze plek past en is er ook voldoende oog geweest voor de ruimtelijke gevolgen van het bouwplan en de belangen van de omwonenden, waaronder met name hun woon- en leefklimaat.    

Tegen de uitspraak van de rechtbank kan nog beroep worden aangetekend bij de Raad van State.

Uit de krant