Burgemeester Driessen geflankeerd door winnaressen Adinda Dernison van het PC Hooft College (links) en Wendy Schouten. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Driessen geflankeerd door winnaressen Adinda Dernison van het PC Hooft College (links) en Wendy Schouten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Gemeente gaat aan de slag met groene ideeën

Algemeen

De gemeente Leiderdorp gaat aan de slag om de entree van het PC Hooft College aan de Touwbaan en het plein aan het begin van het Staringpad te vergroenen. Plannen om deze stukjes Leiderdorp te 'ontstenen' kwamen uit de bus als winnaars van de ontwerpwedstrijd 'Van saai grijs naar avontuurlijk groen' die de gemeente had uitgeschreven in het kader van Operatie Steenbreek. Burgemeester Laila Driessen zette de indieners van de winnende plannen zaterdag tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in het zonnetje.

Door: Corrie van der Laan

De eerste prijs was voor een groep MAVO-leerlingen van het PC Hooft College onder leiding van docente Adinda Dernison. Zij hebben samen een bloemrijk ontwerp gemaakt voor het verharde plein voor de school. Om de bestaande bomen willen ze plantenbakken metselen die meteen als bankjes kunnen dienen. In de bakken komen lavendel en acidanthera (Abessijnse gladiool), die elkaar in bloeitijd netjes afwisselen. De leerlingen hebben aangeboden het groen zelf te onderhouden. Het is de bedoeling dat het plan komend voorjaar gerealiseerd wordt.

Wendy Schouten stelde voor om het Staringpad aan de kant van de Winkelhof een mooie start te geven met bakken of perken vol oranje, gele en blauwe bloemen, passend bij de kleuren van het beeld van de zwangere vrouw dat hier staat. Het leverde haar de tweede prijs op plus de belofte dat de gemeente het plan samen met haar en andere buurtbewoners uitwerkt.

eervolle vermelding

Een eervolle vermelding was er voor het voorstel van Marijke de Beer om van de Laan van Berendrecht een 'Boulevard of Flower Power' te maken en het plein bij Winkelhof aan de kant van de Dubloen op te fleuren met lange bakken bloeiende planten. Een plan waarmee wellicht in de toekomst nog iets gedaan wordt.

Operatie Steenbreek

Bij Operatie Steenbreek worden inwoners, ondernemers en instellingen gevraagd hun tuinen groener te maken en het oppervlakte verharding te verminderen. Idee daarachter is dat een omgeving met veel gras en planten in de zomer minder opwarmt dan een versteend terrein. Bovendien kan regenwater in een groene omgeving makkelijker de grond inzakken waardoor er minder snel wateroverlast optreedt.

De gemeente had de ontwerpwedstrijd in het kader van Operatie Steenbreek begin november uitgeschreven. Plannen om overbodige verharding in Leiderdorp te vervangen door een andere, groenere inrichting konden worden ingediend tot half december. In totaal kwamen er zeven inzendingen binnen. Die werden door een jury van raadsleden beoordeeld op onder andere originaliteit, gebruiksgenot, afwaterend vermogen en de gekozen materialen.

Uit de krant