Logo leiderdorpsweekblad.nl
De woningen van de Zijlstroom liggen pal aan de Oude Spoorbaan.
De woningen van de Zijlstroom liggen pal aan de Oude Spoorbaan.

Bewoners Boogwoningen blijven in onzekerheid over regeling verkeerslawaai

De bewoners van de zogeheten Boogwoningen aan de Zijlstroom in Leiderdorp moeten maar hopen dat het verkeerslawaai streng wordt geregeld bij de komende aanpassing van de Oude Spoorbaan. Hun wens om dat nu al te laten regelen in het nieuwe bestemmingsplan Driegatenbrug is door de Raad van State woensdag getorpedeerd.

Door: Adrie van der Wel

De bewoners maken zich zorgen over het lawaai in hun woningen, die aan de achterzijde grenzen aan de Oude Spoorbaan, omdat dit veel groter is dan aanvankelijk werd verwacht. Ze wezen de Raad op een voorgaand bestemmingsplan voor hun omgeving. Daarin was een garantie gegeven voor het maximaal toegelaten lawaai in hun woningen. In het nieuwe bestemmingsplan is die garantie vervallen.

Maar volgens de Raad van State was die garantie in het voorgaande bestemmingsplan juridisch niet bindend en dus zit de gemeente daar niet aan vast. Het lawaai in de woningen hoeft volgens de Raad ook niet in het nieuwe bestemmingsplan te worden geregeld. Dat is pas aan de orde als de Oude Spoorbaan wordt vernieuwd.

De bewoners zijn bang dat dan andere en minder strenge geluidsnormen voor hun woningen gaan gelden. Bovendien is er discussie met de gemeente over de serres in hun woningen. In die serres mag er volgens de gemeente meer lawaai zijn, omdat het niet om woonruimten gaat. De bewoners zeggen dat dit wel het geval is.

De Raad oordeelt dat die discussie ook niet aan de orde is bij het nieuwe bestemmingsplan. Die zal dus worden vervolgd als vernieuwing van de Oude Spoorbaan wordt geregeld.

Meer berichten