Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een artist impression van het nieuwe complex met zwembad en ijshal aan de Vliet.
Een artist impression van het nieuwe complex met zwembad en ijshal aan de Vliet. (Foto: PR)

Leiden start in 2019 met bouw ijshal, indoor sportcentrum en zwembad

Leiden krijgt er indrukwekkende sportaccommodaties bij. Naast buitenbad De Viet komt een gloednieuw binnenbad van 35x25 meter en een ijshal met een 250-meter-baan, samen in één gebouw. In het nieuwe indoor sportcentrum aan de Boshuizerkade komen twee sporthallen, waarvan een met 2.000 zitplaatsen.

Het is de bedoeling dat de bouw van de accommodaties start in 2019. Naar verwachting openen de ijshal en het nieuwe zwembad eind 2020. Het sportcentrum volgt later die winter.

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft deze week besluiten genomen die de bouw van de sportaccommodaties mogelijk maakt. Voor de plannen is 50 miljoen euro uitgetrokken. Wel moet de gemeenteraad nog haar goedkeuring geven.

Het gebouw aan de Vliet met binnenzwembad en ijshal krijgt een gemeenschappelijke ingang, centrale horeca en ruimtes voor verenigingsbesturen.

In het nieuwe zwembad kunnen wedstrijden voor waterpolo en kortebaanzwemmen op hoog niveau worden gehouden. Ook biedt het bad voor zwemmers en zwemverenigingen uit Leiden en de regio genoeg mogelijkheden voor lessen, baanzwemmen en vrij zwemmen. Het huidige buitenbad wordt met behoud van bestaande voorzieningen gerenoveerd zodat het ook weer jaren mee kan.

De nieuwe ijshal vervangt de ijshal op de Vondellaan. De plannen worden nu verder uitgewerkt. Komend jaar wordt duidelijk of er voldoende regionale financiële steun is voor uitbreiding van een 250-meter naar een 333-meter-ijsbaan. In de herfst 2018 volgt het uitvoeringsbesluit, met definitieve keuze voor de baanlengte van de ijshal.

Twee hallen in indoor sportcentrum

Als de gemeenteraad instemt met het kaderbesluit, worden de plannen voor de bouw van het indoor sportcentrum verder uitgewerkt. Het sportcomplex wordt gebouwd op het meest zuidelijke veld van sportpark Boshuizerkade. De hoofdhal – de topsporthal – biedt een nieuwe basis voor wedstrijden en trainingen van de Leidse sportverenigingen en voor topsportwedstrijden zoals thuiswedstrijden van ZZ Leiden Basketball en misschien straks ook andere zaalsporten. Er is plek voor 2.000 toeschouwers. De tweede sporthal wordt doordeweeks gebruikt door onder meer de sportklassen van het Leonardo College en 's avonds en in de weekenden door sportverenigingen.

Duurzame ambities

Het onderbrengen van het binnenbad met een nieuwe ijshal in één gebouw levert financiële en duurzame voordelen op. Het zwembad wordt verwarmd met de restwarmte van de dichtbij gelegen rioolwaterzuivering en in de wintermaanden met de restwarmte van de ijshal. Het dak van zowel het binnenbad als de ijsbaan wordt zoveel als mogelijk bedekt met zonnepanelen. De nieuwe ijshal wordt energieneutraal met 100% CO2-reductie en zonder gasaansluiting. Voor het sportcentrum worden de duurzaamheidsmaatregelen nog verder uitgewerkt.

Artist impressions combibad en ijshal De Vliet

Meer berichten