Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het ondertekenen van de prestatieafspraken. V.l.n.r. Jacinta Boere (voorzitter de Huurderij), Ton de Gans (wethouder Zoeterwoude), Jan de Vries (directeur-bestuurder Rijnhart Wonen), Kees Wassenaar (wethouder Leiderdorp), Sharon Groenendijk (voorzitter HBOL).
Het ondertekenen van de prestatieafspraken. V.l.n.r. Jacinta Boere (voorzitter de Huurderij), Ton de Gans (wethouder Zoeterwoude), Jan de Vries (directeur-bestuurder Rijnhart Wonen), Kees Wassenaar (wethouder Leiderdorp), Sharon Groenendijk (voorzitter HBOL). (Foto: PR)

In 2018 bouwen op Brittenstein en Amaliaplein

De eerste palen voor woningbouwprojecten aan de Brittenstein en het Amaliaplein in Leiderdorp gaan komend jaar de grond in. Bij elkaar bouwt woningcorporatie Rijnhart Wonen hier 77 sociale huurwoningen.

Daarnaast gaat Rijnhart Wonen aan de slag op de ROC locatie. In dit project van 182 woningen realiseert de woningcorporatie 36 woningen in de sociale sector. Het is de bedoeling dat ook hier de bouw start in 2018. Komend jaar komt Rijnhart Wonen bovendien met een plan voor minimaal 44 woningen aan de Driemaster.

Dat alles staat in de prestatieafspraken die Rijnhart Wonen, gemeentes Leiderdorp en Zoeterwoude en huurdersorganisaties de Huurderij en HBOL hebben gemaakt. Op 14 december werden die afspraken door alle partijen ondertekend. "Fantastisch dat zowel de lokale kleur als het beleidsplan van Rijnhart Wonen in beide afspraken zichtbaar is. De huurdersorganisaties hebben wederom als een volwaardig partner aan tafel gezeten", volgens directeur Jan de Vries van Rijnhart Wonen.

Doorstroommakelaar

Niet alleen in Leiderdorp, ook in Zoeterwoude werkt Rijnhart Wonen aan nieuwbouwplannen. Het plan om 72 woningen in Verde Vista bij te bouwen, ligt in 2018 klaar. Rijnhart Wonen zet een unieke samenwerking op door de twee gemeenten en huurdersorganisaties te koppelen aan een doorstroommakelaar. Het doel van deze makelaar is beweging te krijgen in de woonmarkt. De makelaar stimuleert senioren te verhuizen van een eengezinswoning naar een appartement. Zodat de eengezinswoningen vrijkomen voor gezinnen. Ook komen er woningen in de verhuur waar zowel mensen met een midden als een laag inkomen op mogen reageren. Dit idee is bedacht door de huurdersorganisaties.

Betaalbaarheid

Het advies van de huurdersorganisaties is om de huur niet maximaal te verhogen, hier zal Rijnhart Wonen invulling aan geven. Rijnhart Wonen zoekt samen met de gemeenten en huurdersorganisaties naar een aanpak voor huurders met betalingsproblemen.

Duurzaamheid
De nieuwbouwprojecten Driemaster en Brittenstein worden volledig gasloos gebouwd. Dit betekent dat er geen gasaansluiting in de woningen zit. Dat is een enorme verbetering voor het milieu. Het doel is dat alle woningen in 2019 gemiddeld energielabel B hebben, nu is dat nog C. In 2018 maken de partijen al een plan voor CO2 neutrale woningen in 2050.

Meer berichten