
Artsen kunnen meekijken in ambulance dankzij nieuwe hartmonitoren
De Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden start op maandag 18 december met het gebruik van nieuwe hartmonitoren, voorzien van de nieuwste technologie, op al haar ambulances. Deze apparatuur biedt betekent niet alleen een belangrijke uitbreiding van de behandelmogelijkheden voor ernstig zieke patiënten, maar zal ook de samenwerking met huisartsen en ziekenhuizen nog beter maken.
De Tempus ALS is een ultramodern systeem bestaande uit twee apparaten waarmee vanuit de ambulance op afstand samengewerkt kan worden met medisch specialisten en huisartsen. De zorg aan de acute patiënt vindt daarbij plaats via het zogenaamde Telemedicine-principe waarbij allerlei gegevens en meetwaarden van de patiënt op afstand kunnen worden gedeeld met andere zorgverleners.
Gestart zal worden met de basale functies van de Tempus waarna gefaseerd wordt uitgebreid.
Meetwaarden zoals hartritme, ECG en bloeddruk worden vanuit de ambulance verzonden naar het ziekenhuis. Op termijn kan de arts live de gegevens ontvangen en beoordelen. Naast de al genoemde gegevens gaat het dan óók om video- en echografische beelden van de patiënt. De arts kan daarmee op afstand en samen met de ambulanceverpleegkundige beslissen wat voor de patiënt de beste behandeling is en in welk ziekenhuis deze het beste kan worden opgevangen. Door de kennis van ambulancezorgverleners en artsen met behulp van de Tempus samen te voegen, wordt de behandeling naar verwachting nog beter en zal de toepassing van Telemedicine gezondheidswinst opleveren voor de patiënt.
Oók hoeft de verpleegkundige dankzij het gebruik van de Tempus ALS niet langer zelf gegevens in te typen in het patiëntendossier. Alle beschikbare patiënteninformatie wordt automatisch verwerkt in het onlangs in gebruik genomen elektronische ritformulier. Een flinke beperking van de administratieve last en vermindering van de kans op fouten.
Het nieuwe apparaat bestaat uit twee losse modules: monitor en defibrillator (om shocks te kunnen toedienen als het hart stil staat). Het voordeel hiervan is, dat in noodgevallen als iedere seconde telt de kleine, lichtgewicht defibrillator snel kan worden meegenomen naar de patiënt.
De Tempus ALS, is geproduceerd door RDT in Engeland en geleverd door de Nederlandse firma QRS Healthcare. De RAV Hollands Midden is de eerste ambulancedienst in Europa die dit Telemedicine principe, dat door RDT origineel werd ontwikkeld voor de luchtvaart, introduceert binnen de ambulancezorg. De RAVHM werkt nauw samen met beide bedrijven om deze unieke technologie óók binnen de ambulancezorg en in de acute zorgketen tot een succes te maken.
-
13:01
1
-
Nachtmerrie
12:57
-
2 dagen geleden
-
Marjolein Laponder van Incluzio Leiderdorp genomineerd als Sociaal Werker van het Jaar
2 dagen geleden
2
-
2 dagen geleden
-
2 dagen geleden
-
4 dagen geleden
-
4 dagen geleden
-
5 dagen geleden
1
-
Paashaas bezoekt Hobbit-kleuters thuis
6 dagen geleden
-
7 dagen geleden
-
De piepers zitten alvast in de grond
8 dagen geleden
-
Tulpen van Clubhuis De Derde Helft voor 965 Leiderdorpse senioren
2 apr, 16:40
-
De Zijlpont vaart weer, nu onder de vlag van Teylingen
1 apr, 21:24
1
-
Gemeente blijft bekendmakingen toch publiceren in Leiderdorps Weekblad
1 apr, 21:07
-
Duurzaamheidsvoucher blijft langer geldig
1 apr, 09:37
-
Kunstwerken van jongeren met meervoudige beperkingen maken Leiderdorp vrolijker
31 mrt, 21:59
-
Valse start voor nieuw parkje
31 mrt, 10:57
1
-
Iedereen kan overweg met de Compaan
30 mrt, 15:21
-
Bomenstichting baalt van extra bomenkap op Driemasterlocatie
30 mrt, 15:07
-
30 mrt, 11:55
-
28 mrt, 21:11
5
-
26 mrt, 17:15
-
26 mrt, 08:43
Meest gelezen


Nieuwsoverzicht
-
De oudste afbeelding van Leiderdorp?
13:01
1
-
Nachtmerrie
12:57
-
Les over de dode hoek
2 dagen geleden
-
Marjolein Laponder van Incluzio Leiderdorp genomineerd als Sociaal Werker van het Jaar
2 dagen geleden
2
-
Cultuurhistoricus Claudia Thunnissen: ‘Park Agthoven’ is een ongelukkige naamkeuze
2 dagen geleden