Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Pixabay

Leiderdorp plant dit jaar nog 420.000 bollen

Als het weer het even toelaat, worden nog dit jaar 420.000 bloembollen geplant in Leiderdorpse perken en bermen. De gemeenteraad stemde maandagavond in met het verzoek van het college van burgemeester en wethouders om een bedrag van 105.000 euro voor te schieten zodat de bollen kunnen worden gekocht en het werk uitgezet.

Door: Corrie van der Laan

Het geld stond al gereserveerd in de begroting voor 2018 maar het college wilde het graag eerder hebben. Met het idee dat de inwoners van Leiderdorp dan komend voorjaar al van de bloemen kunnen genieten. De raad besloot nu om het nodige bedrag even uit de reserves te halen. Volgend jaar kan het gereserveerde geld dan worden teruggestort.

Niet de hele raad was enthousiast over het idee. D66 vindt het sowieso sterk overdreven om ruim een ton aan bloembollen uit te geven. De fractie was niet onder de indruk van het argument dat de bollen een functie hebben in het groenonderhoud doordat ze onkruid verdringen. De Leiderdorpse bermen zijn prima zoals ze zijn, stelde fractievoorzitter Joost Kuggeleijn, en het geld kan beter aan andere zaken besteed worden. Ook GroenLinks hikte aan tegen het hoge bedrag. Het kersverse raadslid Ibrahima Bah vroeg zich af of de kosten niet omlaag konden als de raadsleden zelf een handje hielpen bij het pootwerk.

Burgemeester Laila Driessen probeerde de twee partijen over de streep te trekken door te wijzen op het belang van de bollen voor bijen. "Als je de toekomst serieus neemt, neem je bollen serieus", stelde ze. Ze legde uit dat de bloembollen in drie lagen boven elkaar geplaatst worden zodat de bloeiende bloemen elkaar afwisselen in de tijd en zo zorgen voor een continue buffet voor bijen. Deze manier van planten maakt het ook lastig om het door leken te laten doen, aldus de burgemeester.

Het haalde de oppositiepartijen niet over, maar het voorstel kreeg toch een ruime meerderheid met het 'ja' van coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA en LPL. Wat betekende dat de vrachtwagen met bollen definitief besteld kon worden.

Meer berichten