Har Meijer (midden) signeert een boek voor twee dorpsgenoten.
Har Meijer (midden) signeert een boek voor twee dorpsgenoten. Foto: Frans Brocken

Har Meijer presenteert bundel verhalen over alledaagse dingen

Algemeen

Afgelopen vrijdagmiddag presenteerde Leiderdorper Har Meijer onder grote belangstelling zijn nieuwste boek: 'Mijn glimlach bij een moorkop met slagroom'.

door: Frans Brocken

De oud-huisarts en schrijver had de nieuwe accommodatie van voetbalvereniging ASC in Oegstgeest uitgekozen om zijn jongste telg het licht te doen zien. Een bundel met verhalen over alledaagse dingen. Het eerste exemplaar was voor Marijn Kramp, redactiechef van het LD. Het tweede exemplaar overhandigde de auteur aan voorzitter Hans Schiphorst van ASC. Die volgens Meijer een "lullig spijkerbroekje" bij een prachtige blazer droeg, waarmee hij de lachers op zijn hand had.

In een hoek had Henny Dreuning van de Leiderdorpse boekhandel De Kler een verkoopstand ingericht. De boekjes vlogen als warme broodjes over de toonbank. Van de opbrengst van de verkoop gaat 10 procent naar het G-voetbal van UVS.

Eerder had deze verslaggever een interview met Meijer in Brasserie Park. Meijer onthulde dat hij als schrijver zijn eigen stijl hanteert. "Ik probeer zo actueel mogelijk te zijn. Altijd 'up to date', herkenbaar zonder oubollig te zijn." Mareen, zijn vrouw, is zijn steun en toeverlaat. "Ik schrijf de columns en zij tikt ze uit. Waarna we ze nog een paar keer doornemen. Gemiddeld ben ik er een uur of vijf mee bezig". Over reacties heeft Meijer niet te klagen. Maar krijgt hij ook wel eens kritiek? De vraag van de interviewer leverde een volmondig ja op. "Vooral uit de links-progressieve hoek. Maar dan heb ik ze goed op de hak genomen."

Het boek heeft nauwelijks de persen verlaten of Meijer is al weer bezig met een nieuw project. Het is een verlengstuk van zijn boek 'Het Vuil, de Stad en de Dokter' waarmee hij op 12 oktober 2005 promoveerde tot Doctor in de Geneeskunde aan de Leidse Universiteit. Het handelt over de cholera-epidemieën die in Leiden in de jaren (1832-1866), grote aantallen slachtoffers eisten. "Het is een vergelijkend onderzoek over de dokters van toen in de negentiende eeuw en die in mijn tijd als huisarts."

De laatste twaalf jaar is er in de geneeskunde heel wat veranderd. "De ontwikkelingen op het gebied van de gezondheidszorg veranderen per dag. Het is bijna niet bij te houden", zo besluit Meijer.

Uit de krant