Het winnende team van D66 Leiderdorp. V.l.n.r. Bas Warmenhoven, Jan-Albert Dop, Jurriaan Duijn, burgemeester Laila Driessen, Jeroen Hendriks, Marijn Kerkhoffs en voorzitter Emil Broesterhuizen van de LVU.
Het winnende team van D66 Leiderdorp. V.l.n.r. Bas Warmenhoven, Jan-Albert Dop, Jurriaan Duijn, burgemeester Laila Driessen, Jeroen Hendriks, Marijn Kerkhoffs en voorzitter Emil Broesterhuizen van de LVU.

Vlaming wint Groot Leiderdorps Dictee

Algemeen Evenement

De zesde editie van het Groot Leiderdorps Dictee kan 'internationaal' genoemd worden; vorige week donderdagavond was onder de bijna vijftig deelnemers in de raadszaal van het gemeentehuis één buitenlander, Jozef Lamberts uit Mechelen (België). De Vlaamse dicteetijger werd meteen de winnaar, met een score van vier fouten.

Door: Corrie van der Laan

Dit jaar mochten voor het eerst ook teams meedoen, waarbij de drie beste scores telden. Vier teams melden zich aan. Het team van D66 Leiderdorp stak met kop en schouders boven de rest uit. Niet alleen als team maar ook individueel. Teamlid Jan Albert Dop was de beste Leiderdorper met twaalf fouten, zijn teamgenoten Jeroen Hendriks (lijsttrekker voor D66 Leiderdorp) en Bas Warmenhoven eindigden op de tweede en derde plek van de lokale ranglijst met respectievelijk veertien en zestien fouten.

Het was donderdagavond 16 november smullen voor taalliefhebbers. Tanneke Schoonheim, die het dictee voor de derde maal schreef, is er erg goed in om een schijnbaar eenvoudige tekst te maken die bij nader inzien vol voetangels en klemmen zit. Schoonheim, voorzitter van de Commissie Spelling van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, had dit keer de canon van Leiderdorp als inspiratiebron genomen. Wat een scala aan mogelijkheden voor taalkundige hersenbrekers opleverde. Groot struikelblok vormden de hoofdletters. Perioden in de geschiedenis, zoals de ijzertijd en de reformatie, schrijf je met een kleine letter, terwijl gebeurtenissen, zoals Hoekse- en Kabeljauwse Twisten, een hoofdletter krijgen, legde Schoonheim achteraf uit. Maar toen had de rode pen de strepen al gezet.

Net als de voorgaande jaren was het een invuldictee. Waarbij de deelnemers ook scherp moesten zijn op de voorgedrukte tekst want daarin had Schoonheim acht fouten verstopt. Elke fout die gemist werd, leverde weer een strafpunt op.

Hoewel Schoonheim zelf inschatte dat het mogelijk moest zijn het dictee foutloos te maken, lukte dat dus geen van de deelnemers. Niet dat iemand daarmee zat; het Groot Leiderdorps Dictee, dat altijd georganiseerd wordt door de Volksuniversiteit Leiderdorp in samenwerking met de gemeente, is vooral bedoeld om Leiderdorpers een leuke avond te bezorgen. Al zou je er best wat meer mee kunnen doen, gaf burgemeester Driessen, die het dictee ook dit keer weer voorlas, achteraf aan. "Ik kreeg het gouden idee aangereikt om met het dictee ook naar scholen te gaan. Dat is wel iets om op te volgen."

Burgemeester Driessen reikt de prijs uit aan de winnaar, Jozef Lamberts.
Druk aan het schrijven.
De dicteetijgers kijken hun werk na. Links vooraan de latere winnaar Jozef Lamberts.
Tanneke Schoonheim, de opstelster van het dictee (rechts) en burgemeester Driessen die het dictee voorlas.

Uit de krant