Een koopakte van een grondtransactie uit 1667. Links het linnen zakje waar het zogeheten charter in zat.
Een koopakte van een grondtransactie uit 1667. Links het linnen zakje waar het zogeheten charter in zat. Foto: Johan Kranenburg

Oude charters behouden voor Leiderdorp.

Algemeen Historie

Zo'n 20 charters, officiële koopaktes van grondtransacties uit de tijd dat er nog geen kadaster bestond, zijn vanmiddag officieel overgedragen aan het Leiderdorps Museum.  

De charters werden afgelopen voorjaar geveild in Haarlem. Cor de Graaf van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) kreeg daar lucht van en informeerde Jos Gerrese van het Leiderdorps Museum.  Door een snelle actie lukte het ze te kopen.

De komende tijd worden de perkamenten charters, die eeuwenlang opgevouwen in een linnen zakje hebben gezeten, bij het ELO voorzichtig uitgevouwen en 'gevlakt'. Het Leiderdorps museum zal ze stuk voor stuk vertalen in moderne taal. Een van de documenten is nu al te zien in het museum in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110.

Het museum is dolblij met de charters, die een schat van informatie over de geschiedenis van Leiderdorp opleveren.

Meer hierover komende woensdag in het Leiderdorps Weekblad. 

V.l.n.r. wethouder Jeff Gardeniers van Leiderdorp, André van Noort van Erfgoed Leiden e.o en Jos Gerrese van het Leiderdorps Museum bij de vitrine met het 17e-eeuwse charter.

Uit de krant