Hondenweer: Donker
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: PR
rubriek

Hondenweer: Donker

De donkere dagen van Kerstmis. Of de donkere dagen van december. Ja, die kennen we maar al te goed. Maar wat dacht u van de donkere dagen van november? Doen die werkelijk zoveel onder bij die van december? Dacht het niet!

Ze hebben zeker hun charme, die donkere dagen. Knus en lekker verwarmd in huis, sfeervol lichtje aan, misschien kaarslicht. Gezellig. Maar ja, de hondenliefhebber zal zich hier af en toe aan moeten onttrekken. De plicht roept immers elke dag, zelfs meerdere keren per dag. Ook op donkere en de donkerste dagen. Als de ochtendschemering nog niet is begonnen of de duisternis reeds is gevallen. De hond moet nu eenmaal worden uitgelaten, ook in het donker.

En donker kan het zijn, in november net zo goed als in december! Vroeg in de avond, tot laat in de ochtend. Maar daar is wat aan te doen natuurlijk. Nee, niet aan die duisternis, dat is een kwestie van wachten. Tot 21 december, de dag waarna de dagen weer langzaamaan langer worden. Tot die tijd hoeft de hondenbezitter echter niet te tobben in het donker. Niet bijna onzichtbaar zijn weg te gaan, met vriend viervoeter even onzichtbaar aan zijn zijde. Want waarom geen lichtje aangedaan? Waarom niet een lampje aan de riem of halsband van de hond - en nee, het is heus niet nodig dan gelijk te gaan te werken met voor- én achterlicht. Waarom het baasje geen lichtje aan de arm? Opdat ook en juist in het donker de wandelaar ziet en vooral gezien kan worden. En dat ook de hond zichtbaar is, voor andere wandelaars, voor mensen op de fiets.

De dichter heeft altijd gelijk, ook al heet die dan Toon Hermans. Hij schreef een klein gedichtje:

het had niet veel om handen/maar het had iets van een lichtje/dat in het donker brandde.

Het zal vast niet, maar zou Toon misschien toch heel even aan het hondenleven in donker november hebben gedacht…?

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Volg ons ook op Facebook: Platform Hondenweer - HVL

Meer berichten