Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan. | Archieffoto
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan. | Archieffoto
woningbouw

Plan voor appartementen op plek voormalig kerkgebouw De Menswording

Het voormalige kerkgebouw De Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan in Leiderdorp is in principe verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wil het slopen om op de locatie appartementen te bouwen. Dat bevestigt Wilbert Hettinga, bestuurslid belast met bouwzaken van de parochie HH. Petrus en Paulus waaronder de Menswordingkerk viel.

Door: Corrie van der Laan

Aan de verkoop kleeft nog wel het voorbehoud dat de gemeente een vergunning voor de bouwplannen afgeeft. Woningbouw op de plek van De Menswording past niet in het huidige bestemmingsplan, dat daarvoor dus aangepast zou moeten worden. Het is de bedoeling dat de koper zijn plannen voor 1 december aanlevert. De gemeente heeft dan een beslistermijn van zes maanden. Op zijn vroegst zou de bouw over een jaar kunnen starten.

Sluiting kerk

In 1975 werd het toen gloednieuwe kerkgebouw aan het Heelblaadjespad in gebruik genomen door de RK parochie De Menswording, die later samen ging met de parochie van de Meerburgkerk in Zoeterwoude-Rijndijk. Omdat twee kerken open houden geen optie was, werd aanvankelijk besloten de Meerburgkerk, die veel achterstallig onderhoud had, te sluiten. Maar de Bisschop van Rotterdam kwam hier bij nader inzien op terug en besloot de monumentale Meerburgkerk te restaureren en juist de Menswording te sluiten. Op 11 december 2016 was de laatste dienst in de Leiderdorpse kerk. Sindsdien kerken ook de Leiderdorpse parochianen in de kerk in Zoeterwoude-Rijndijk, die is omgedoopt in Goede Herderkerk.

Aan 'gebouwenman' Wilbert Hettinga was de uitdaging De Menswording goed te verkopen. En dat is gelukt. "Binnen de bandbreedte zijn we tevreden", aldus Hettinga.

Geen bord 'Te Koop'

Er heeft nooit een bord 'Te Koop' op het gebouw gestaan. Een bewuste keuze, vertelt Hettinga. "De verkoop en straks de sloop van het gebouw is voor veel Leiderdorpse parochianen een emotioneel gebeuren. Heel begrijpelijk, de mensen hebben het kerkgebouw ooit met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar gespaard."

In het afgelopen jaar is De Menswording nog regelmatig gebruikt, onder meer met Pasen door de Eritrese gemeenschap en later als oefenruimte voor een operettegezelschap. Ook nu zal het niet leeg blijven staan. "Voor de komende maanden hebben we ook een potentiële huurder", zegt Hettinga.

Meer berichten