Facet grote winnaar van achtste Toverbal Festival
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Alle prijswinnaars samen met burgemeester Driessen, die de publiekprijzen uitreikte, de juryleden en organisatoren van het Toverbal Festival. De winnaressen van de hoofdprijzen staan links en recht van Driessen met hun Toverbaltrofeeën.
Alle prijswinnaars samen met burgemeester Driessen, die de publiekprijzen uitreikte, de juryleden en organisatoren van het Toverbal Festival. De winnaressen van de hoofdprijzen staan links en recht van Driessen met hun Toverbaltrofeeën. (Foto: Johan Kranenburg)
Theater

Facet grote winnaar van achtste Toverbal Festival

Het was de klapper van het Toverbal Festival 2017. De eenakter Blauwe Bruiden van de Haagse toneelgroep Facet won afgelopen weekend zowel de prijs van de vakjury als de publieksprijs. Zodat Lucie van Agthoven, Liesbeth Rietveld en Melanie Fissendjidis twee fraaie, door de Leiderdorpse keramiste Mieke Bakker gemaakte Toverballen mee terug konden nemen naar de Hofstad.

Door: Corrie van der Laan

De Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei organiseerde op 27, 28 en 29 november voor de achtste maal het Toverbal Festival, een evenement waar ook dit keer weer groepen uit de wijde regio aan meededen. Verdeeld over de drie dagen werden acht eenakters gespeeld in het knusse theater in De Sterrentuin.

Twee stukken, het allereerste en het allerlaatste, nam Toverlei zelf voor zijn rekening. Die deden niet mee voor de prijzen. De andere zes eenakters werden kritisch beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Hans van Hechten, Martine de Moor en Norman van Huut, die alle drie hun sporen als acteur en regisseur ruim verdiend hebben. Ook het publiek kreeg de gelegenheid voor elk stuk een waardering te geven.

Blauwe Bruiden, geschreven door Peter Aten en geregisseerd door Marcel Bes, kreeg unanieme waardering. De drie actrices van Facet zetten op prachtige wijze het verhaal op de planken van drie oudere vrijgezellen zussen wiens levens flink in de war gegooid wordt als een van hen een zwijgzame man vindt op het dorpsplein en die meeneemt naar huis.

Ook de jonge leden van theatergezelschap Raakvlak uit Voorhout scoorden goed met hun eenakter Passage, geschreven en geregisseerd door Mirjam Ouwehand. Zij kregen de tweede prijs van de vakjury en de derde prijs van het publiek.

Zpinazie uit Zoetermeer maakte indruk met Een bank aan de afgrond van Katja van het Berg. Dit stuk kreeg de derde prijs van de vakjury. Zondagmiddag brachten drie dames van Rood Theaterproductie uit Oudeweter met veel enthousiasme en humor de eenakter Marsmeiden van Peter Aten, wat hen de tweede prijs van het publiek opleverde.

Juryvoorzitter Hans van Hechten was na afloop razend enthousiast. "Wat een verscheidenheid, enthousiasme en energie hebben we gezien. Het was drie dagen genieten." Wat hem betreft verdient het tweejaarlijkse eenakterfestival een veel groter publiek dan de ca. 70 personen die in het kleine Leiderdorpse theater passen. Hij zag wel wat in een televisieshow, naar voorbeeld van Heel Holland Bakt. "Dat is mijn droom, dat we over een paar jaar kijken naar 'Heel Holland Speelt Toneel".

Meer berichten