Logo leiderdorpsweekblad.nl
Vlnr: Dany de Zeeuw (Solar Acces), Marc van Buijtene (Renewi), Joost van Gils (Vliko Renewi).
Vlnr: Dany de Zeeuw (Solar Acces), Marc van Buijtene (Renewi), Joost van Gils (Vliko Renewi). (Foto: PR)
Milieu en duurzaamheid

Renewi Vliko gaat eigen energie opwekken

Afvalsverwerkings- en reclingbedrijf  Renewi Vliko in Zoeterwoude gaat 1.245 zonnepanelen plaatsen op de eigen bedrijfshallen. Dat moet voldoende energie opleveren om het eigen verbruik te dekken.

Vorig jaar verhuisde het bedrijf, dat toen nog Vliko heette, van Leiderdorp naar Zoeterwoude. Toen al werd bewust gekozen om de daken van de twee nieuwe recyclinghallen met lichtdoorlatende dakplaten uit te voeren en waren er plannen om de daken ook te voorzien van zonnepanelen. Dat laatste moet nog dit jaar gerealiseerd worden, in samenwerking met Solar Acces waarmee onlangs een overeenkomst werd gesloten. De planning is dat de zonnepanelen medio november op de daken van de twee grote hallen worden geplaatst.

De zonnepanelen zullen naar verwachting jaarlijks 305.580 kWh opbrengen. Genoeg voor de de eigen behoefte van Reniwi Vliko. Dat betekent dat al het energieverbruik van het bedrijf dan zonder CO2-emissie wordt opgewekt.

General Area Manager Marc van Buijtene geeft aan: "Bij Renewi geven we door recycling iedere dag nieuw leven aan gebruikte materialen. Daarmee zijn we concreet bezig met duurzaamheid en dat voeren we ook steeds verder door in onze eigen bedrijfsvoering. De recyclinghallen op deze locatie zijn al voorzien van LED verlichting en een dakoppervlak dat voor 45 procent bestaat uit licht-doorlatende platen. Hierdoor profiteren we van zonlicht en verminderen het energieverbruik. Straks kunnen we op deze locatie CO2-neutraal werken en dat is een mooie mijlpaal".

Meer berichten