Logo leiderdorpsweekblad.nl
De woningen van de Zijlstroom liggen pal aan de Oude Spoorbaan. | Foto: C. v.d. Laan
De woningen van de Zijlstroom liggen pal aan de Oude Spoorbaan. | Foto: C. v.d. Laan
Rechtszaak

Bewoners Zijlstroom eisen betere geluidsbescherming in bestemmingsplan

Het nieuwe bestemmingsplan Driegatenbrug moet worden aangepast. Dat eiste een aantal bewoners van de Zijlstroom donderdag bij de Raad van State. Ze stellen dat het nieuwe bestemmingsplan onvoldoende garantie biedt voor bescherming tegen het lawaai vanaf de naastgelegen Oude Spoorbaan.

Door: Adrie van der Wel

Het voorgaande bestemmingsplan voor de wijk Driegatenbrug bood wel de garantie dat in de woningen aan de wettelijke geluidsnormen moet worden voldaan, zegt de geluidsadviseur van de bewoners. In het nieuwe bestemmingsplan is die garantie verdwenen. En dat kan niet zomaar, aldus de adviseur.

De garantie is volgens hem ook van groot belang voor de toekomstige aanpassing van de Oude Spoorbaan. Nu de garantie tegen lawaai in het nieuwe bestemmingsplan ontbreekt, mag het lawaai van de vernieuwde weg bij de woningen aan de Zijlstroom ook veel hoger worden. Dat willen de bewoners voorkomen.

Op dit moment wordt volgens de bewoners in de woningen al veel meer lawaai ondervonden dan toegestaan. Maar dat kan moeilijk worden aangepakt, oordelen woordvoerders van de gemeente. Er is weliswaar een motie in de gemeenteraad aanvaard die het college oproept om meer aandacht aan dit probleem te besteden. Maar zonder een goede wettelijke regeling lijkt dit een zinloze oproep.

De woordvoerders van de gemeente stellen ook dat aan de normen wordt voldaan. Op papier. Dat zou althans moeten blijken uit geluidsrapportages die ooit zijn gemaakt voor de bouw van de woningen. Maar die rapportages zijn zoekgeraakt, zeggen de gemeentewoordvoerders. De adviseur van de bewoners verdenkt de gemeente ervan dat die rapportages nooit gemaakt zijn. Dat gebeurt in de praktijk veel vaker, zegt hij.

Daarnaast is er discussie tussen de bewoners en de gemeente over wat als de buitengevel moet worden gezien. Volgens de gemeente is er aan de kant van de Oude Spoorbaan sprake van serres die als geluidsbuffer dienen. De serres zelf worden minder beschermd tegen lawaai. De buitengevel ligt tussen de serre en de woonkamers, aldus de gemeente.

Maar de bewoners zeggen dat het geen serres zijn. Het gaat om hoge woonkamers die meteen grenzen aan de buitengevel die langs de Oude Spoorbaan ligt. En dat betekent dat de geluidsnormen die de gemeente hanteert niet juist zijn.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Meer berichten