Jerome van Donk in duel met een Pollux speler.
Jerome van Donk in duel met een Pollux speler. Foto: Johan Kranenburg

Ruime winst voor Alecto na aarzelende start

Algemeen Sport

De mannen van Alecto 1 hebben na vijf wedstrijden nog geen punt verloren en staan daarmee op de tweede plek in de Eerste klasse B. De Leiderdorpse hockeyers hadden zondag tegen Pollux, dat op de 10e plek staat, wel moeite om op gang te komen maar dat werd ruim goed gemaakt in de tweede helft. Eindstand: 4-1.

Op het eigen veld in de Bloemerd speelde Alecto de eerste twintig minuten vooral tegen zichzelf. Combinaties mislukten, er werd veel gelopen met de bal, veel balverlies en het team stond achterin met man en macht de boel dicht te houden. Dat lukte aanvankelijk nog aardig. Tot de scheidsrechter de gasten uit Vlaardingen een vrije schotkans gaf in reactie op een Alectoprotest tegen een vrije slag. Pollux maakte daar goed gebruik van, de bal werd fraai binnen geschoten via de paal.

Alecto creëerde pas tien minuten voor rust de eerste kansen met twee korte hoekslagen, maar Hugo van Donselaar als Jarmo van der Velden hadden het vizier niet scherp en het leverde niets op.

HERBOREN

De rust ging in met een terechte 0-1 achterstand voor de thuisploeg. Maar na de thee kwam Alecto als herboren uit de kleedkamer. De Leiderdorpers gaven een clinic aanvallend hockey; plotseling lukte alles en Pollux werd volledig teruggedrukt.

Na amper drie minuten in de tweede helft werd de bal door Thomas Dickhoff weggesnoept bij de voorstopper van Pollux en hij gaf de bal in de ruimte mee aan de jarige Van der Velden. Met de halve ploeg van Pollux op de Alecto-helft, had deze vrij baan richting de goal en hij joeg de gelijkmaker met een heerlijke stift in de touwen.
Enkele minuten later volgde de 2-1, alweer via Van der Velden die de bal vanaf de kopcirkel keihard op de plank knalde.

De 3-1 werd gescoord uit een strafbal, nadat David Looijschelder omver werd gekegeld. Thomas Eggen klaarde deze klus en schoot de bal hard in de hoek van de goal.

Het tij was gekeerd en Alecto trok het initiatief volledig naar zich toe. Pollux werkte hard en kwam nog tweemaal in de Leiderdorpse cirkel maar kon de achterstand niet meer verkleinen.

Alecto werd nog een aantal keer gevaarlijk  maar vond steeds de Polluxkeeper op zijn weg. Van der Velden kreeg luttele seconden voor tijd nog de kans op de 4-1, maar hij schoot in vrije positie tegen de verdediger op de lijn aan. Dat betekende een tweede strafbal die hij zelf mocht nemen. Dat deed hij met verve zodat hij op zijn verjaardag een hattrick kon noteren.

Volgende week speelt Alecto uit tegen Berkel en Rodenrijs.

Tekst: Jerome van Donk