2000 zonnepanelen op bedrijfspand in Baanderij
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Olaf McDaniel (PvdA) stelde de panelen officieel in gebruik. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Olaf McDaniel (PvdA) stelde de panelen officieel in gebruik. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: J.P. Kranenburg)

2000 zonnepanelen op bedrijfspand in Baanderij

Zonne-energie n Leiderdorp is weer een stukje milieuvriendelijker geworden. Dat dankzij de 2000 zonnepanelen op het dak van een groot bedrijvenblok aan de Baanderij. Wethouder Olaf McDaniel (PvdA) stelde de panelen vorige week woensdagmiddag officieel in gebruik.

Het zonnedak van 6000 vierkante meter is een van de grootsten in Zuid-Holland. De panelen liggen op het pand dat begrenst wordt door de Zijlbaan en de Sisalbaan. Hier zijn onder meer Praxis, Jysk en AREA071 gevestigd. 70 procent van de energiebehoefte van de bedrijven in het blok wordt nu gedekt door de opgewekte zonne-energie. Het initiatief voor het project werd genomen door eigenaren Bart Hoenen en Arjan Meesters van AREA071. De panelen liggen ook grotendeels boven hun bedrijf, dat werkplekken biedt aan startende ondernemers en ZZP-ers. Voor Hoenen was de overgang naar zonne-energie een logische stap. "We zullen met onze energievoorziening toch een andere kant uit moeten. Dat is nodig vanuit duurzaamheidsoogpunt en bovendien is het op den duur ook financieel gunstig."

Het project is gerealiseerd met de volle medewerking van de eigenaar van het pand, Wim Regeer, die ook de financiering geregeld heeft. De landelijke overheid droeg een steentje bij via SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) subsidies. Het zonnedak is afgelopen zomer in fasen aangelegd en iedere fase werd operationeel zodra dat kon. De officiële ingebruikname werd uitgesteld tot vorige week woensdag omdat dan een mooie combinatie gemaakt kon worden met de viering van het vijfjarig bestaan van AREA071.

Leiderdorp heeft overigens nog meer grootschalige zonnedaken, al halen die het qua oppervlakte niet bij het Baanderij-zonnedak. Zo liggen er sinds begin 2015 840 panelen op de daken van vijf flatgebouwen van woningcorporatie Rijnhart Wonen in wijk Schansen en Dreven. Die produceren genoeg energie voor de gemeenschappelijke cv-installatie van de vijf gebouwen, de liften en de verlichting in de trappenhuizen en galerijen. En in augustus vorig jaar werden 983 zonnepanelen in werking gesteld op het dak van Winkelhof. Deze voorzien in 5 procent van de energiebehoefte van het winkelcentrum.

Meer berichten