Anne-Fleur Filemon overhandigt een boeket bloemen aan Raymond Fagel.| Foto: Frans Brocken).
Anne-Fleur Filemon overhandigt een boeket bloemen aan Raymond Fagel.| Foto: Frans Brocken). Foto: Frans Brocken

Leiden in last om Historische Lezing

Algemeen

Leiden is nog steeds in de ban de belegering door de Spanjaarden tijdens de tachtigjarige oorlog in 1573/1574. De Universiteit wijdt er zelfs een bijzondere leerstoel aan.

Door Frans Brocken

De hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis, Henk te Velde maakte dat afgelopen zondag bekend aan het slot van de Historische Lezing uitgesproken door Dr. Raymond Fagel in het Groot Auditorium van het Academiegebouw. De leerstoel is genoemd naar Magdalena Moons, de minnares en latere echtgenote van de Spaanse legeraanvoerder Francesco Valdés. Fagel ontdekte, dat diens naam niet met een Z maar met een S dient te worden geschreven.

Naam verwijderen?

Rik Kamps ging nog verder en wil de naam van Valdez uit het Leidse straatbeeld verwijderen. "Is het eigenlijk op zijn zachtst gezegd niet wat wonderlijk, dat wij Leidenaren een straat hebben vernoemd naar onze voormalige belegeraar en vijand, een man die - zoals ik uit de inleiding van Dr Fagel heb geconcludeerd - zeer met zichzelf was ingenomen en geen blijk geeft van enige reflectie", zo sprak de voorzitter van de Commissie Herdenking en gedoodverfde opvolger van Michiel Zonnevylle. Het voorstel van Kamps de geschiedenis een andere draai te geven lijkt niet erg realistisch. Burgemeester Henri Lenferink keek wat bedenkelijk bij de woorden van Kamps.Bij de nazit in de receptiekamer van het Academiegebouw vroegen wij hem naar zijn mening. Maar hij vond het moment niet gepast zich daar over uit te spreken.

Uit de krant