Ruitervereniging Liethorp 50 jaar
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De start van de bouw werd indertijd beklonken in de Kantine van de Sportzaal Op Dreef. v.l.n.r: Dhr. Hooijmans, beheerder Op Dreef, Engbert Drenth PVDA-wethouder Ruimtelijke Ordening, Frans Brocken, Dirtha Tichler, Wethouder Sport. | Foto: PR
De start van de bouw werd indertijd beklonken in de Kantine van de Sportzaal Op Dreef. v.l.n.r: Dhr. Hooijmans, beheerder Op Dreef, Engbert Drenth PVDA-wethouder Ruimtelijke Ordening, Frans Brocken, Dirtha Tichler, Wethouder Sport. | Foto: PR

Ruitervereniging Liethorp 50 jaar

De Ruitervereniging Liethorp is op 5 oktober 1967 opgericht. Ooit bescheiden begonnen op een modderig veld op de hoek van de Engelendaal en Heinsiuslaan in de loop der jaren uitgegroeid tot thans 325 rijdende leden. Overigens zonder dat er een wachtlijst op na dient te worden gehouden. Hoogtepunt was de ingebruikneming van een nieuw onderkomen in het sport- en recreatiepark De Bloemerd in november 1978. Een successtory zonder weerga, Hoewel afgerekend moest worden met het vooroordeel alsof de ruitersport een elitaire bedoening zou zijn. Wij keken met de bestuursleden Arie Roest en Ad Helder terug op de afgelopen 50 jaar.

Door Frans Brocken

De ruitervereniging heeft weten te profiteren van de snelle groei van Leiderdorp en in het verlengde daarvan de ontwikkeling van het Sport- en Recreatiepark De Bloemerd. Leiderdorp had toen geld in overvloed. De opbrengst van de grond voor het Sint Elisabeth Ziekenhuis, gekscherend door de toenmalige burgemeester Marien van der Have 'Elisabethvloed' genoemd, stond daar garant voor. De bouw van de manege werd op 1 februari 1978 gestart door het Aannemingsbedrijf Meerburg. In de bouwstroom werd ook de accommodatie van de korfbalvereniging Velocitas meegenomen. De manege kwam te staan op de plek van de gesloopte boerderij van Balkenende. De overgebleven graansilo aan de Dwarswatering herinnert daar nog aan. Op 18 november 1978 werd het nieuwe onderkomen voor ruiters en paarden feestelijk geopend door burgemeester Van der Have.

Strikter

De ontwikkelingen in de ruitersport bleven intussen niet stilstaan. De voorschriften van de Hippische Sportbond voor het milieu van de rijdieren werden strikter. Zo moesten de stallen opnieuw worden ingericht om de paarden meer bewegingsruimte te verschaffen. Deze klus, uit eigen middelen bekostigd, kon in 2006 worden geklaard. De ingebruikneming werd verricht door de wethouder van sport Kees Wassenaar. Om de groei van het ledental h et hoofd te bieden bleek de bouw van een tweede overdekte rijhal nodig. De opening werd op 17 april 2011 verricht door wethouder Herbert Zilverentant.

De ruitervereniging kan op sportief gebied op de nodige successen bogen De vereniging heeft in de jaren 2006, 2007 en 2008 Nederlandse kampioenen in de nationale zitcompetitie afgeleverd. Laura Janssen -zelfs drie maal- en Joël van den Berg en Mieke Hoogenkamp. In dezelfde jaren werd het kampioenschap carrousselrijden behaald. De prijzen staan te pronken in de prijzenkast. Op uitnodiging van het CHIO gaven 16 ruiters in juni 2008 op het concours hippique in Rotterdam een demonstratie carrousselrijden. Liethorp timmert verder aan de weg met een ruitergroep van Liethorp in de optocht van de 3 October Vereeniging. Liethorp viel ook in de prijzen bij het Sportcafé Leiderdorp. In de beginjaren werd het tot beste sportclub van Leiderdorp uitgeroepen.

Op zaterdagavond 28 en zondagmiddag 29 oktober wordt het 50-jarig bestaan van Liethorp uitbundig gevierd in de Manege. Het feest begint vanaf 17.00 uur.

Meer berichten