Zorgen voor naaste met een beperking
Logo leiderdorpsweekblad.nl

Zorgen voor naaste met een beperking

Op 24 oktober is de tweede bijeenkomst in de serie van drie jasseriebijeenkomsten voor mantelzorgers en belangstellenden waarin verschillende vormen van overbelasting worden belicht. De bijeenkomsten zijn gratis en aanmelding is niet nodig.

Tijdens de bijeenkomst van 19.30 – 21.30 uur zal een mantelzorger vertellen wat mantelzorg haar gebracht heeft en waarin zij belasting ervaart. Marjolein de Groot, locatie manager van Gading praat met een moeder van een zoon met een meervoudige beperking. Zij zal vertellen hoe de zorg voor haar zoon haar leven en haar gezin heeft beïnvloed. Na de pauze wordt er ingegaan op mentorschap en bewindvoering. Wat als degene voor wie je zorgt wilsonbekwaam is of dreigt te raken en niet goed voor zichzelf kan zorgen of de financiële zaken niet kan regelen. Bijvoorbeeld door ziekte, handicap, leeftijd of andere bijzondere omstandigheden. Dan is het goed om daar vroegtijdig over na te denken en er samen over in gesprek te gaan. Soms zijn er extra maatregelen nodig. Een bewindvoerder kan de financiële zaken overnemen waardoor voor mantelzorgers meer tijd overblijft om te focussen op kwaliteit van leven van desbetreffende persoon. Bovendien is de regelgeving rondom financiële aangelegenheden, met name voor personen met beperkingen, complex en afhankelijk van wetswijzigingen. Een mentor kan bijvoorbeeld het zorgproces in de gaten houden en kan een oplossing en geruststelling zijn voor de tijd dat de mantelzorgers er niet meer zijn om hun naaste te verzorgen en diens belangen te behartigen.

Bewindvoering

Tijdens deze bijeenkomst geven Rene Akkerman van de Stichting Mentorschap en Francine Ririhena van Ri-organizing voorlichting over mentorschap en bewindvoering. Wat houdt het precies in, hoe moet het geregeld worden, wie kan mentor of bewindvoerder worden, zijn er kosten aan verbonden? Er is voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen. Locatie: Gading, Griffioen 15, Leiderdorp, Parkeren kan gratis in de parkeergarage onder het Winkelhof.

Meer berichten