Logo leiderdorpsweekblad.nl
Anno 2017 met de burgemeester. | Foto: Esther Luijk
Anno 2017 met de burgemeester. | Foto: Esther Luijk

Gouden huwelijksjubileum aan de Brunelkamp

Al vijftig jaar delen ze lief en leed. 7 september mochten Anja (70) en Jan (72) van den Berg – Kranenburg hun gouden huwelijksjubileum vieren. Burgemeester Driessen verblijdde het bruidspaar met een bezoekje, een bos bloemen en een hele berg Leiderdorpse cadeaus.

Door Esther Luijk

Het gelukkige paar ontmoette elkaar in 1965 op hervormingsdag: Hij was een gereformeerde en zij een hervormde. "Mijn moeder vond het in begin helemaal niks dat ik met een gereformeerde thuiskwam", lacht mevrouw Van den Berg. "Maar later droegen ze hem op handen. Hij kon niks verkeerd doen. Sterker nog, ik kreeg op mijn kop van mijn moeder als ik lelijk tegen hem deed!" Een jaar na hun ontmoeting verloofden de twee en op 7 september 1967 stapten ze in het huwelijksbootje. "Ik kan het me nog goed herinneren hoor", zegt meneer Van den Berg. "Het was een prachtige dag. We werden in door Burgemeester Gallas getrouwd in de Hervormde kerk aan de Hoofdstraat. Lekker makkelijk ook, want we konden alles lopend af. Van Anja's huis naar het gemeentehuis en daarna naar de kerk, het was allemaal naast elkaar!"

In de vijftig jaren die volgden deelde het bruidspaar veel mooie momenten. Er werden twee kinderen geboren, Jolanda en Ruud, werden opa en oma van kleinzoon Thom en meneer Van den Berg mocht 23 jaar lang bij de brandweer werken. Een van de andere hoogtepunten van hun huwelijk was echter de bouw van hun huis aan de Brunelkamp met een bij elkaar gezochte groep buren. "We noemden ons de Zeven Dwergen", herinnert mevrouw Van den Berg zich. "In 1975 zocht een neef van mij een groep mensen bij elkaar om zelf huizen te bouwen op een stuk grond. We hadden een architect, een timmerman, een metselaar, een schilder, noem maar op. We hadden alle nodige kennis in huis."
"We hadden geen cent te makken, dus dit was een heel goede oplossing", vult meneer Van den Berg aan. "Met z'n allen bouwden we zeven huizen. Dat schept natuurlijk ook een band, als je samen in de weer bent. Het was een prachtige tijd!"

Een geheim voor een lang en gelukkig huwelijk heeft het tweetal niet echt; wel een goede raad: "Laat elkaar vrij en communiceer met elkaar", zegt mevrouw Van den Berg. Haar man beaamt dat: "We hebben altijd onze eigen hobby's en bezigheden gehad. Ik had mijn volkstuin en houdt van fietsen, zij hield van naaien, haken en kaarten maken enzo. We deden natuurlijk ook genoeg leuke dingen met elkaar maar zorgden er ook voor dat we genoeg eigen tijd hadden."
Het bruidspaar woont nog steeds in het huis wat ze ruim veertig jaar geleden zelf bouwden en zijn niet van plan snel te verhuizen. Mevrouw Van den Berg: "Ik ben hier intens gelukkig, ik ga hier nooit meer weg!". Ondanks dat beider gezondheid achteruit is gegaan de laatste jaren, is ook meneer Van den Berg is een gelukkig man: "We genieten nog van heel veel dingen, groot en klein. Ik ben een heel tevreden mens, wat wil je nog meer?"

Meer berichten