De eerste wintrackmast van TenneT wordt in elkaar gezet.
De eerste wintrackmast van TenneT wordt in elkaar gezet. Foto: PR

TenneT plaatst eerste wintrackmast tussen Hazerswoude en Bleiswijk

Algemeen Projecten

TenneT is in de Randstad bezig met de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk. Deze verbinding is onderdeel van het project Randstad 380 kV Noordring en met een lengte van 65 kilometer het grootste project van TenneT in Nederland op land. Woensdagochtend 6 september is de eerste hoogspanningsmast van het meest zuidelijke deel van het traject neergezet ter hoogte van het Bentwoud. Een grote operatie aangezien het hier gaat om masten van een kleine 60 meter hoog.

Het westen van Nederland is zowel een grote en groeiende producent van stroom (Velsen, Maasvlakte en tuinders) als een grote importeur van stroom. Deze stroom moet met maximale zekerheid via een betrouwbaar net van en naar de rest van Nederland én andere Europese landen worden vervoerd. De Randstad 380 kV verbinding zorgt voor een toekomstvaste ontsluiting en doorvoercapaciteit voor de in de Noordzee voorziene windparken. Door de aanleg van de nieuwe 380 kV ringverbinding wordt bovendien de leveringszekerheid in de Randstad gewaarborgd.

Bovengronds

Het grootste deel van de Randstad 380 kV Noordring-verbinding wordt bovengronds aangelegd. Hiervoor worden de nieuwe wintrackmasten gebruikt. Deze mast komt in de plaats van de 'oude bekende' vaktrekmast en heeft door zijn ranke vorm minder effect op het landschap en een kleiner magnetisch veld. In totaal waren er 5 grote vrachtwagens nodig om woensdag in alle vroegte de wintrackmast in delen aan te leveren. Vervolgens is de mast met een montagekraan opgebouwd. Tussen Bleiswijk en Leiderdorp worden in totaal 45 masten geplaatst.

De eerste wintrackmast van TenneT wordt in elkaar gezet.

Uit de krant