Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Olaf McDaniel (geheel links) krijgt uitleg over de buurtmoestuin van buurtvereniging De Kruidentuin.
Wethouder Olaf McDaniel (geheel links) krijgt uitleg over de buurtmoestuin van buurtvereniging De Kruidentuin. (Foto: Esther Luijk)
Wijknieuws

Moestuin voor en door buurtbewoners

In december werden ze met het ondertekenen van de adoptiepapieren de trotse ouders van de speeltuin en een stuk groen. Buurtvereniging De Kruidentuin heeft sindsdien niet stilgezeten. De speeltuin is opgeknapt en de verwaarloosde groenstrook is omgetoverd tot een buurtmoestuin. Afgelopen zaterdag verrichtte wethouder Olaf McDaniel de officiële openingshandeling bij de Rozemarijntuin. "Het is fantastisch om als wethouder te zien dat het allemaal vanzelf gaat. Ik vind het geweldig wat de buurtbewoners met elkaar hebben weten te bereiken. Ze zijn een voorbeeld voor heel Leiderdorp, we kunnen niet genoeg van dit soort initiatieven hebben!"

Tekst en foto: Esther Luijk

Twee jaar geleden vernamen Martin Evers en Lisette Jansen dat het speeltuintje in hun buurt op de schop zou gaan. Daarvoor in de plaats zou een stuk gras komen met een aantal stapstenen. "We zijn toen de buurtbewoners langsgegaan of ze wel wisten van die plannen en wat zij ervan vonden", vertelt Evers. "Het bleek toen dat niemand blij was met de voornemens, omdat veel van de kinderen daar spelen."
De gemeente werd benaderd met de vraag of de buurt het speeltuintje dan zelf onder beheer mocht nemen. "Dat mocht, op voorwaarde dat we de hele boel zouden 'adopteren'", zegt Evers. "Echter kon er pas geadopteerd worden als er een buurtvereniging was, dus hebben we buurtvereniging De Kruidentuin opgericht."

Het stuk groen kreeg de kersverse buurtvereniging er gratis bij. "We zijn gaan brainstormen met de bewoners over wat we daarmee konden doen. Het was helemaal verwilderd, met onkruid en grote bomen. Het idee van de moestuin kwam als beste uit de bus."
Stapje voor stapje werd de boel opgeknapt. Een deel van de speeltoestellen in de speeltuin is vervangen, grote bomen werden gerooid, moestuinbakken vervaardigd, nieuw groen geplant. "Vooral de nieuwe wilgentunnel is een groot succes", vertelt Evers trots. "Het was super om dat gezamenlijk aan te leggen en kinderen vinden het prachtig om erin te spelen."

Cohesie vergroten

Overigens zijn de doelstellingen van De Kruidentuin breder dan alleen het beheer van de speeltuin en de groenstrook. Evers: "Ons algemene doel is om de cohesie in de wijk te vergroten. We treden bijvoorbeeld op als schakel tussen gemeente en buurtbewoners, maar ook als contactpersoon voor de politie of als bemiddelaar tussen verhuurders en bewoners. Daarnaast kijken we ook om naar de oudere wijkbewoners. We gaan bij ze langs, maken een praatje, dat vinden ze fijn."
Daarnaast staan er ook nog wat projecten op de planning. "We hopen de parkeerplaatsen bij de flat in de buurt aan te kunnen pakken binnenkort en iets met regenwaterbeheer te doen door middel van sedumdaken."

De moestuin gaat in de toekomst nog wel wat veranderen. "Hij is nu nog niet echt naar het seizoen ingericht", verklaart Evers. "We hebben gebruikt wat we voor handen hadden, maar we gaan wel echt een plan maken zodat er het hele jaar door iets in bloei staat."
De moestuin wordt door de hele wijk onderhouden. Iedere woensdagavond komen de buurtbewoners bijeen om te snoeien, oogsten en planten, maar ook om het laatste nieuws uit te wisselen.

Meer informatie over de buurtvereniging is te vinden op www.bvdekruidentuin.nl en op Facebookpagina Buurtvereniging De Kruidentuin.

Meer berichten