Hudson's Bay zorgt straks voor meer leven in de Breestraat. |Foto: De Leydenaer.
Hudson's Bay zorgt straks voor meer leven in de Breestraat. |Foto: De Leydenaer. Foto: De Leydenaer

Leiden kan gelukkig zijn met Hudson's Bay

Algemeen Ondernemers

Wanneer 12 september Hudson's Bay zijn deuren opent, komt er een einde aan bijna anderhalf jaar leegstand van het voormalige V&D-pand aan de Aalmarkt.

door: Rien van Vliet

Het faillissement van V&D betekende voor Nederland niet alleen het einde van 128 jaar winkelgeschiedenis en het verlies van duizenden banen, ook kwam er in één keer 350.000 vierkante meter winkelruimte leeg te staan. Het ging 'maar' om zestig winkels. Ter vergelijking: Kruidvat heeft in Nederland 900 winkels maar een kleiner totaaloppervlakte. Maar de voormalige V&D-panden staan wel in het hart van winkelgebieden en zij hadden een grote aanzuigende werking op het winkelend publiek. Ook voor Leiden was de sluiting van de V&D een flinke aderlating.

uitverkoren

Leiden is tot nu toe één van de tien steden waar de Canadese retailer Hudson's Bay Company, een filiaal opent (de overige zijn Almere, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Tilburg, Zwolle, Den Haag, Rotterdam en Maastricht).

Door het verdwijnen van V&D kwam 8.000 vierkante meter winkelruimte leeg te staan en was de loop gedeeltelijk uit de Breestraat en de Aalmarkt, juist op het moment dat beide straten een dure opknapbeurt kregen. Andere steden hebben nog steeds een probleem met hun V&D-panden. Zo was het V&D-pand in Emmen tijdelijk verhuurd maar sinds april staat de 6.000 vierkante meter weer leeg. In Goes probeert men het V&D-pand met wisselend succes in gedeeltes te verhuren en in Hoorn staat het pand nog steeds leeg. En dus mag Leiden met Hudson's Bay in z'n handjes knijpen.

Pelzen

Hudson's Bay (bijgenaamd The Bay) was overigens ooit een concurrent van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Opgericht in 1670, trokken avonturiers van het bedrijf het nog grotendeels onbekende Noord-Amerika in op zoek naar pelsdieren. The Bay verwierf een machtige positie in grote delen van Noord-Amerika waar het voordat de Verenigde Staten waren geboren de feitelijke macht uitoefende en de grootste landeigenaar was. Eind 19e eeuw begon het bedrijf winkels te open die niet alleen pelzen verkochten.

Tegenwoordig staat het bedrijf bekend om zijn warenhuizen in Canada en de Verenigde Staten (en enkele in Europa). Een bekende dochter van Hudson's Bay is Saks OFF Fifth Avenue.

Uit de krant