Lionsclub Leiderdorp schenkt 5.000 euro aan Xenia
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jacqueline Bouts neemt de cheque in ontvangst van Lions-president Erik Kopp. Linksachteraan Peter de Ligt, rechts Theo Botden. | Foto: PR
Jacqueline Bouts neemt de cheque in ontvangst van Lions-president Erik Kopp. Linksachteraan Peter de Ligt, rechts Theo Botden. | Foto: PR (Foto: PR)
Maatschappelijk

Lionsclub Leiderdorp schenkt 5.000 euro aan Xenia

Vorige week overhandigde de Lionsclub Leiderdorp een cheque van € 5.000 aan Xenia Hospice in Leiden. Het was de fraaie opbrengst van een benefietdiner in de Dorpskerk op 6 april voor dit mooie doel.

Het was de eerste keer dat de Lionsclub Leiderdorp een benefietdiner met wijnproeverij organiseerde. En het werd direct een succes. Bijna 90 deelnemers tekenden in voor een plaats in de Leiderdorpse Dorpskerk die voor de gelegenheid werd omgebouwd tot een uitermate sfeervolle ruimte. De met wit damast gedekte tafels, ruim voorzien van kandelaars, de prachtige kroonluchters en de bij de entourage passende live muziek veranderden het toch al fraaie interieur in een romantische omgeving.

Tijdens het diner, dat door All Class uit Zoeterwoude werd verzorgd, konden de deelnemers proeven van bijpassende wijnen. Blijkbaar een goede keuze, want er werd na afloop flink besteld bij De Gouden Ton die een flink deel van de omzet voor het goede doel terugstortte. De veiling van een paar kavels en de loterij zorgden er tenslotte voor dat voor Xenia een hoger bedrag werd opgehaald dan vooraf was voorzien.

Lions-president Erik Kopp hierover: "Al vanaf het moment dat Xenia in wording was, heeft onze Lionsclub een band met Xenia. Het is een heel bijzonder hospice, tot nu toe uniek in Nederland, waar jongeren en jongvolwassenen die door een chronische ziekte in hun laatste levensfase zijn beland, een warm onderkomen vinden. Wij hebben destijds in Leiderdorp het concert van het Orkest van de Luchtmacht georganiseerd wat toen 17.000 euro voor Xenia opbracht. Ook daarna hebben wij Xenia nooit vergeten. Niet alleen in financiële zin, maar ook qua inspanning. Enkele leden van onze club hebben zich als vrijwilliger voor Xenia ingezet."

Moeilijke opgave

Een van die vrijwilligers is Theo Botden die samen met Peter de Ligt het idee voor het benefietdiner bedacht en de organisatie op zich nam. Hij zit al enkele jaren in het bestuur van de Vrienden van Xenia Hospice dat tot taak heeft om Xenia financieel overeind te houden. "Een moeilijke opgave"', zegt Theo Botden. "Helaas krijgt Xenia maar weinig subsidie en zijn de kosten voor de voorzieningen erg hoog. Onze gasten zijn er meestal ernstig aan toe en dat vraagt om intensieve en gespecialiseerde zorg. De zorg aan het bed wordt wel vergoed, maar de kosten van de omgeving en de dure hulpmiddelen moeten wij zelf betalen. Dus moet er jaarlijks zo'n 170.000 euro bij elkaar gesprokkeld worden en dat is een zware en lastige uitdaging."

Bij de uitreiking van de cheque aan de initiatiefneemster en manager van het hospice, Jacqueline Bouts, gaf zij nog eens aan hoe belangrijk Xenia voor de jongeren is. "Het zijn jonge mensen, soms de vader of moeder van een gezin met kleine kinderen, die naar Xenia komen. Soms zijn het succesvolle jonge mensen die in de glans van hun carrière zijn overvallen door een dodelijke ziekte. Soms iemand die al jarenlang weet dat het leven maar kort zal zijn omdat hij of zij lijdt aan een steeds verder slopende spierziekte. Je moet er toch niet aan denken dat deze jonge mensen hun dood moeten afwachten in een verpleegtehuis tussen mensen die gemiddeld minstens een keer zo oud zijn dan zij. Bij Xenia staan bijna honderd, meest jonge vrijwilligers voor hun klaar om van die laatste levensfase te maken wat ervan te maken is. Xenia Hospice is onmisbaar geworden; niet alleen voor mensen uit de regio, maar in toenemende mate ook voor jongeren uit de rest van het land. Het is een prachtige organisatie die helaas veel geld kost en daarom zijn we zo blij met de donatie van de Lions uit Leiderdorp."

Xenia gaat uitbreiden

Tijdens de overhandiging van de cheque had Jacqueline Bouts ook nog een primeur te melden: Xenia gaat naast het bestaande gebouw aan de Kloosterpoort een gebouw realiseren waarin 3 of 4 appartementen komen voor jongvolwassenen die afhankelijk zijn van intensieve zorg maar waarvoor opname in het hospice nog te vroeg is. Met de nodige hulp van Xenia kunnen zij voorlopig zelfstandig blijven wonen. Jacqueline Bouts: "We hebben hiervoor een aparte stichting opgericht, 'Xenia GewoonWonen'. Het is een initiatief dat door de jongeren zelf is geïnitieerd en waarvoor de gemeente Leiden onmiddellijk warm liep. Als alles meezit, dan kan het nieuwe pand binnen 2 à 3 jaar gereed zijn."

Met de uitbreiding laat Xenia opnieuw haar innoverende kant zien. Het is een organisatie waar de hele Leidse regio trots op kan zijn.

Meer berichten