Haro en Jan buigen zich over de drukproeven van hun boek.
Haro en Jan buigen zich over de drukproeven van hun boek.

Boerenwereld in beeld

Algemeen Cultuur

Sinds vandaag, woensdag 23 augustus, ligt er een bijzonder fotoboek in de winkel: 'Boeren blijven. Vijftig jaar platteland in beeld'. Het is een selectie van de foto's die Leidenaar Jan van 't Zelfde maakte in de afgelopen halve eeuw. De fotobijschriften en inleidende teksten zijn van Leiderdorper Haro Hielkema.

Jan van 't Zelfde heeft het boerenleven gefotografeerd in heel Nederland en ook daarbuiten, maar in het boek ligt toch wel een nadruk op de foto's die zijn gemaakt in Leiderdorp en wijde omgeving. Het laat zien dat boeren ondanks alle veranderingen in de afgelopen halve eeuw gewoon boer zijn gebleven. Een selectie van de foto's is op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, te zien in de Dorpskerk.

In de krant van vandaag vindt u een uitgebreid interview met Van 't Zelfde en Hielkema. 

Leiderdorp, Achthovenerweg. Arie Roest melkt in de visgraatmelkput met steeds twee maal vijf koeien tegelijk, het melksysteem dat het meest praktisch voor hem is. (maart 2012)
Leiderdorp. In de Huis ter Doespolder wordt de mest uitgereden over het land. Aan de andere kant van Does kunnen de bewoners vanuit hun flatwoningen aan de Windrust genieten van een prachtig uitzicht over het Groene Hart – en wanneer de wind níét rust, is hun nestgeur wel eens die van mestgeur. Op de achtergrond staat de rooms-katholieke De Goede Herderkerk van Zoeterwoude-Rijndijk. (juni 2009)

Uit de krant