Triathlon Leiderdorp belooft spektakel
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De start van de sprintafstand bij de 24e editie van de Triathlon Leiderdorp, in 2016.
De start van de sprintafstand bij de 24e editie van de Triathlon Leiderdorp, in 2016. (Foto: Johan Kranenburg)
Sport

Triathlon Leiderdorp belooft spektakel

De Saton Optiek Triathlon Leiderdorp op zondag 13 augustus krijgt meer deelnemers dan ooit. Alle drie de afstanden – de Sprint, de Olympische Afstand en de Middenafstand – zijn volgeboekt, wat betekent dat er 535 triatleten aan de start komen om het zwemmend, fietsend en hardlopend tegen elkaar op te nemen. 's Middags zorgen de slotwedstrijden van de competitie van de 1e Divisie dames en heren voor bijzonder spektakel.

Het eerste startschot wordt al om 8.30 uur gelost voor de Middenafstand. De triatleten beginnen met 2.500 meter zwemmen, daarna volgt een fietstocht van 87 kilometer waarna wordt afgerond met 20 kilometer hardlopen. Een uur later start de Sprintafstand: 750 meter zwemmen, 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Als laatste gaan om 10.30 uur de deelnemers aan de Olympisch Afstand te water. Zij zwemmen 1500 meter, fietsen 40 kilometer en rennen 10 kilometer. De start- en wissel- en finishlocatie is aan de Zijldijk, ter hoogte van woonboulevard De Baanderij. Toeschouwers zijn meer dan welkom om de triatleten aan te moedigen.

Vooral 's middag zal er veel publiek komen, verwacht Jeroen Fakkeldij van de organiserende Triathlon Commissie van De Zijl Zwemsport. "We hebben de finalewedstrijden van de 1e Divisie Triathlon toegewezen gekregen", vertelt hij met voldoening, en legt uit dat die het slotakkoord vormen van vijf wedstrijden in teamverband, verspreid over heel Nederland. In de voorgaande vier wedstrijden hebben de eerste divisionisten driemaal de Sprintafstand en eenmaal de Olympische Afstand gedaan, maar in de finale van zondag wordt de competitie beslist op de ultrakorte afstand: 300 meter zwemmen, 5,2 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen. "Het is heel spectaculair om te zien. De teams, die uit vier personen bestaan, doen de wedstrijd in relay-vorm, als een soort estafette; elk teamlid doet de hele triathlon en geeft dan het stokje over aan de volgende. Dat gebeurt midden op het wedstrijdterrein en is dus goed te zien voor de toeschouwers. Het gaat heel snel, per persoon zijn ze binnen twintig minuten klaar"

De 21 damesteams starten om 13.15 uur, de 20 herenteams om 15.45 uur.

De finales vormen echt de kers op de taart voor de Triathlon Leiderdorp maar betekende wel flink wat extra werk voor de organisatie. "We moesten bijvoorbeeld toestemming vragen om ook 's middags het water van de Zijl een aantal uur volledig af te sluiten. Hetzelfde geldt voor de route van het fietsparcours. Maar eigenlijk is het regelen allemaal vrij soepel gegaan."

De organisatie is rond en Fakkeldij heeft er zin in. "We gaan er weer een groot feest van maken."

Meer berichten