Leiderdorp in top-50 beste woongemeenten
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Er zijn best mooie stukjes in de bebouwde kom van Leiderdorp, zoals dit doorkijkje in de Hoofdstraat laat zien, maar niet voldoende om goed te scoren in de Elsevier test.
Er zijn best mooie stukjes in de bebouwde kom van Leiderdorp, zoals dit doorkijkje in de Hoofdstraat laat zien, maar niet voldoende om goed te scoren in de Elsevier test. (Foto: Johan Kranenburg)
Kort nieuws

Leiderdorp in top-50 beste woongemeenten

Het is lang niet slecht wonen in Leiderdorp. De gemeente is dit jaar doorgedrongen in de top- 50 van de lijst van beste woongemeenten die Elsevier Weekblad en Bureau Louter jaarlijks opstellen.

Door: Corrie van der Laan

Bij het onderzoek worden alle 388 Nederlandse gemeenten langs de meetlat gelegd met betrekking tot ruim honderd indicatoren die te maken hebben met woongenot. Daarbij wordt gekeken naar voorzieningen als onderwijs, zorg en winkelstand, de arbeidsmarkt, de fysiek bebouwde en natuurlijke omgeving, en rust, ruimte en leefbaarheid. Dit jaar was Laren de winnaar, een gemeente die altijd wel in de top 5 zit.

Leiderdorp eindigde op plek 47, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen de gemeenten nog op 62 stond. In 2015 behaalde Leiderdorp de 56ste plek. Op zich goed nieuws dus, maar daarbij moet wel aangetekend worden dat Leiderdorp het slechter doet dan Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude, de andere 'kleintjes' in de Leidse regio. Zoeterwoude staat op plek 42, Voorschoten op plek 12 en Oegstgeest zelfs op plek 9.

Alle vier de gemeenten doen het goed op gebied van voorzieningen en arbeidsmarkt, maar waar Leiderdorp het laat afweten ten opzichte van de andere drie is op het gebied van omgeving. Wat betreft het groen gaat het nog, maar de bebouwde omgeving krijgt als waardering 'zeer matig'.

Leiden kan overigens niet tippen aan de kleinere randgemeenten als het gaat om beste woongemeente. De centrumgemeente is geëindigd op plek 102, wat vooral te wijten is aan een gebrek aan rust, ruimte en leefbaarheid.

Meer berichten